Egyetlen falat sem veszhet kárba!

2016. október 11.

_brl9853Tavaly a prágai élelmiszer-pazarlás elleni konferenciánkon bejelentettük célunkat, miszerint egyetlen falat még fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a Tescóban. Most Budapesten egy újabb konferenciát szerveztünk a témában, ahol megerősítettük vállalásunkat, és célul tűztük ki, hogy 2020-ig a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel a napi rendszerességgel visszagyűjtött élelmiszer-felesleget. A ti segítségetek elengedhetetlenül fontos ennek elérésében, hiszen együtt nagyon sokat tehetünk az élelmiszer-pazarlás ellen.

Senki sem szeret ételt kidobni, mi sem. Mégis, a világ élelmiszerkészletének harmada a szemétbe kerül, és csak az Európai Unió tagállamaiban összesen közel 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. Szerintünk elfogadhatatlan, hogy mikor annyi ember éhezik, ilyen sok étel kerüljön a szemétbe.

Ezért működik élelmiszerfelesleg-mentő programunk, ahol napi szinten gyűjtjük vissza a ti segítségetekkel a már nem értékesíthető, de még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket. Ezeket a helyi élelmiszerbankok közreműködésével és a civil szervezetek bevonásával juttatjuk el az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak. 2016 nyaráig a közép-európai Tescók több mint 5000 tonna élelmiszert adtak át, ami közel 13 millió adag ételnek felel meg. Ebből 2016 augusztusáig 2230 tonnát (szeptember végére már 2443 tonnát) Magyarországon gyűjtöttünk össze. Ezek a számok a ti eredményes munkátokat és az összefogás erejét is mutatják, amire különösen büszkék vagyunk.

Újhelyi Katalin, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület fejlesztési igazgatója együttműködésünk kapcsán hangsúlyozta: „A mentett élelmiszer mennyisége az elmúlt tíz évben folyamatosan növekedett, tavaly elérte a 2600 tonnát. Ez a Tescóval való együttműködésnek is köszönhető, hiszen nagy a tőlük származó élelmiszer volumene, elsősorban a kezdeményezésbe bevont boltok sokasága miatt. Komoly eredménynek tekintjük, hogy zöldségek és gyümölcsök is bekerülhettek a mentett élelmiszerek közé, hiszen a partnerszervezeteinktől tudjuk, hogy a rászorulók nagyon örülnek neki. Rendkívül jó dolog látni a Tesco munkatársainak örömét, amikor egy-egy áruházban elkezdjük a mentést: mert bár van vele pluszmunkájuk, mégis nagyon pozitívan élik meg, hogy részt vehetnek a rászorulók segítésében.”

Közép-Európában jelenleg 282 áruházunkban működik a program, ami az év végéig 340-re bővül. Itthon már 80 áruházban gyűjtjük a felesleget, amivel a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével havonta összesen 61 000 rászoruló embernek segítünk.

Célunk az, hogy 2020-ig az összes cseh, lengyel, magyar és szlovák áruházunk jótékony célra tudja felajánlani az élelmiszer-felesleget!

Az alábbi linken megnézhetitek, mely áruházainkban működik már, és a következő hónapokban hol fogjuk elindítani a programot: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1VdMN1_QmZCbcIdoNJgYxWmTb3gs

A helyi kormányokkal és jótékonysági szervezetekkel együttműködve azon dolgozunk, hogy megteremtsük a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy ezt a cél elérjük.  A budapesti konferencián ezért többek között arra kerestük a választ, hogy hogyan kezelik az egyes országok kormányai az élelmiszer-felesleget, milyen együttműködési lehetőségek vannak a V4 országokban, és hogyan kezeljük mi az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget. A kerekasztal beszélgetések során a háztartásokban, illetve a szállítói láncban keletkező élelmiszer-pazarlás kérdését jártuk körül a meghívott szakértőkkel, valamint az élelmiszer-felesleg adomány célú felhasználását vizsgáltuk.

Hiszünk abban, hogy a vállalásunk megvalósítható, és hogy a ti segítségetekkel megállíthatjuk az élelmiszer-pazarlást!

_brl9858