Receptek az év utolsó estéjére

2016. december 31.

Sokan tudják, hogy újévkor lencsét kell enni, mert a babona szerint a lencseszemek a pénzt szimbolizálják. Ezért minél több lencsét fogyasztunk, annál szerencsésebbek leszünk az új évben. De ne felejtkezzünk el a virsliről sem, amit Szilveszter estéjén a legtöbbször eszünk.  Lássunk néhány lencsés, virslis receptet amit érdemes az év utolsó napján elkészíteni.

Ha más országok szilveszteri szokásai is érdekelnek, olvas tovább ITT.

Lencseleves kolbásszal

Hozzávalók:

  • 7484ek liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg lencse
  • 3 szelet kolbász
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • kk pirospaprika

Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a kockákra vágott hagymát és a kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, majd a lencsét. Megszórjuk liszttel és pirospaprikával, jól elkeverjük, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett felengedjük vízzel. Beletesszük a fehérrépát és a paradicsomot, majd késze főzzük. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet.
Tejföllel tálaljuk.

Újévi lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 2 szál virsli
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek majonéz
  • 2 tk mustár
  • 1 fej lilahagyma
Elkészítés:
34114Az előre beáztatott lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük. Még jobb lesz az íze, ha füstölt lében főzzük.
A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a mustárral, majd sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a felkarikázott virslit és a lencsét, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Múmia virslik

Hozzávalók:

  • csomag leveles tészta
  • 12 db virsli
  • db tojás
  • 24 db bors
Elkészítés:
31130A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és kb. 0,3 cm-es csíkokra vágjuk.
A virslikre oly módon kezdjük el feltekerni, mintha befásliznánk.
A virslik egyik végén (ez lesz a múmia szemének a helye) egy kisebb részt szabadon hagyunk.
A tésztát megkenjük tojással, majd a „múmiákat” sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
Amikor meghűltek, akkor egész borssal vagy szegfűszeggel szemeket készítünk a múmiáknak.

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide:

http://tesco.hu/foznijo/receptek