Farsangi mulatságok – elűzzük a telet!

2017. január 9.

Megkezdődött az év talán legvidámabb időszaka, a Farsang! Még alig hevertük ki a karácsonyi és szilveszteri ünnepeket, Vízkereszt napjával beléptünk a jelmezbálok, karneválok és nagy mulatságok idejébe. A vidám vigadozáshoz a színes, bolondos maskarákat tánc és zene kíséri, és ilyenkor ízletes, gazdag étkek kerülnek az asztalokra. Aminek persze Hamvazószerdától, vagyis március 1-jétől meglesz majd a böjtje!

Kit rejt az álarc? Forrás: Pinterest

Egész Európában létezik a farsangi ünnepkör, aminek egyik legnagyob hagyománya az alakoskodás, a jelmezbe, maskarába öltözés. Sokszor még az is rejtve marad, nő vagy férfi bújt-e meg az álarc mögött. A farsangi felvonuláson hangos zeneszó, dudák és kereplő hivatottak elzavarni a zord telet.

A világ egyik leghíresebb farsangi mulatsága a Velencei Karnevál. A két hetes fesztivál idején a misztikum világa elevenedik meg a lagúnák és gondolák városában. Számos hagyományt őriznek, az egyik ilyen, hogy az utolsó nap előtti éjjelt is a vízen kell tölteni, mert aki hajnalban az Adria vizével vet keresztet magára, egész évben mentesül a betegségektől.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/483644447467967886/

Nálunk a sokácok honosították meg a mohácsi Busójárást, ami 2009 óta az Unesco szellemi világörökségeket felvonultató listáján is ott díszeleg. A fő attrakció a farsangvasárnapi felvonulás: közel 1000 birkabundás, bocskoros, álarcos busó vonul végig a városon, szekereken, kocsikon és gyalog. A főtéren a közönséggel együtt farsangi bált rendeznek, este pedig hatalmas máglyát gyújtanak, amin elégetik a telet jelképező koporsót.  Ma már akár Élményvonattal is felkereshető a Busójárás!

Forrás: Mohacsibusojaras.hu

A farsangi időszak az étkezésben is számos, és főként finom hagyományt hordoz. Malacsültek, kacsapecsenyék és minden jó az asztalokra kerül, mi szem-szájnak ingere! Ilyen, elmaradhatatlan édesség a farsangi fánk, amiből jó néhány változatot nálunk, a Főzni jó oldalunkon is megtaláltok. Íme egy igazán ínycsiklandó változat, itt!

Forrás: tesco.hu/Főznijó

Miskolcon például a kocsonya a farsangi mulatság fő étke! A Miskolci kocsonya Farsangon természetesen arról is gondoskodnak, hogy legyen alkalom letáncolni a vacsorát!

Persze az egész országban egymást érik a mulatságok, Ti hogyan ünneplitek a Farsangot?