Interjú Pártos Zsolttal a szakszervezeti egyeztetésekről

2017. szeptember 1.

Augusztus 30-án előremutató tárgyalást folytattunk a KASZ-szal és a KDFSZ-szel. Úgy gondoljuk, hogy számos ponton közeledtek a véleményeink, de vannak területek, amelyekről még beszélgetnünk kell, így abban állapodtunk meg, hogy szeptember 11-én folytatjuk az egyeztetést. Pártos Zsolt ügyvezető igazgatót kérdeztük.

Az egyezetésen számos témát részletesen körbejártatok, többek között a létszám kérdését is.

Pártos Zsolt: Igen, ez így van. Elmondtuk, hogy a célunk az, hogy a szakszervezetekkel együttműködve konkrét ügyekre fókuszálva közösen találjuk meg a legjobb megoldást. Tudjuk, hogy vannak olyan boltok, ahol a létszámot tekintve vannak nagyobb megoldandó feladatok, míg több boltban a munkaszervezés javításával gyors eredményt lehet elérni. Ráadásul minden bolt más, így a valódi megoldást testre szabottan kell megtalálni, hiszen a probléma nem általános. Természetesen, ha esetleg rendszerszintű problémát azonosítunk, akkor azt egységesen kezeljük.
Ebbe a közös munkába szeretnénk a szakszervezeteket bevonni. Ezért javasoltuk azt, hogy közösen vizsgáljuk meg, hogy mely áruházak és/vagy munkakörök esetében vezethetők vissza a problémák a létszámhiányra és közösen dolgozzunk ki konkrét, célzott akciótervet.

A statisztika azt mutatja, hogy csökkent a dolgozói létszám. Ennek mi az oka?

Pártos Zsolt: Fontos, hogy mi – mint minden más vállalat – folyamatosan azon dolgozunk, hogy hatékonyabbak legyünk. Amikor eltávolítunk bizonyos feladatokat a működésből, akkor az értelemszerűen csökkenti, míg egy új bolt nyitása vagy egy új folyamat bevezetése növelheti munkatársaink létszámát.

Éppen ezért félrevezető a 2017-es és a 2016-os létszámot összehasonlítani, mivel az elmúlt 12 hónapban több feladat megoldására partner cégeinket kértük meg, mert úgy gondoltuk, hogy azt hatékonyabban tudják elvégezni. Nézzünk meg pár konkrét példát. Tavaly stratégiai együttműködést kötöttünk a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft-vel, így ma már az ő kamionjaik szállítják az árut. A megegyezés egyébként kiterjedt arra is, hogy a Tesco korábbi sofőrjeit változatlan fizetéssel átvegyék. Ennek hatására értelemszerűen csökkent a vállalat összlétszáma, hiszen a sofőrjeink – a feladattal együtt – egy másik céghez kerültek. Hasonló a helyzet a pultok kiszervezésénél vagy éppen a pékség működésének új alapokra helyezésénél is. Nem arról van szó, hogy ugyanazt a feladatot alacsonyabb létszámmal végezzük, hanem arról, hogy magát a feladatot vettük ki a rendszerből.

Tehát csupán az összlétszám összehasonlítása éppen ezért értelmezhetetlen, mivel nem veszi figyelembe a működésbeli változásokat és mindazt, amit az elmúlt 12 hónapban tettünk az egyszerűbb, hatékonyabb működés érdekében.

A szakszervezetek a leterheltséget visszatérő problémaként azonosították és ennek megoldását is a létszámnövekedésben látják.

Pártos Zsolt: Ezen a területen is a célzott megoldások szolgálják legjobban a munkatársak érdekeit. Minden bolt más és más. Tegnap az egyik dél-magyarországi áruházunkban voltam és hosszú sorokat láttam a kasszáknál. Valóban a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy vegyünk fel még kasszásokat. Ennél azonban célravezetőbb azt megnézni, hogy mi a probléma valódi gyökere, mert a tüneti kezelés nem megoldja, csak elfedi a valódi gondokat. Megnézzük, hogy rendben van-e a beosztás, hogy összecsúsztak-e a kamion beérkezések, megnézzük, hogy hatékonyan használjuk-e ki az adott műszak létszámát, hogy van-e elég kasszázni tudó munkatárs egy adott műszakban, illetve azt, hogy mennyire pontos a forgalom előrejelzésünk, ami hatással van a létszámtervezésre.

Az általunk javasolt, a szakszervezetekkel közösen felállítandó munkacsoportokat ebbe az egyébként is létező folyamatba vonnánk be. Mondok egy példát. Egyes áruházakban azt tapasztaltuk, hogy az önkiszolgáló kasszák esetében a kassza szoftver működése jóval lassúbb annál, mint amennyi működési idővel eredetileg számoltunk, ennek hatására a fizetések a normál kasszákra terelődtek át. Éppen ezért szeptembertől megnöveljük a normál kasszák óraszámát. Tehát konkrét problémára konkrét választ adtunk.

Ebből is látszik, hogy a vállalat nyitott a létszámnövelésre ott és akkor, amikor az indokolt.

Pártos Zsolt: Meggyőződésem, hogy ilyen és ehhez hasonló célzott megoldásokra van szükség. Tény, hogy ez a megközelítés a szakszervezetek részéről nagyobb energia befektetést igényel, mint az egységes létszámnövelés követelése, ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy ez a módszer szolgálja legjobban a kollégák érdekeit.

Mi a vállalat álláspontja a béremeléssel kapcsolatban?

Pártos Zsolt: A 2017-es, 3 lépcsőben végrehajtott béremelés lezárult. Munkatársaink többsége összesen több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza idén, mint 2016-ban, és a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres bruttó 176 ezer forintnál kevesebbet. A béremelés lényegében az összes, működésben dolgozó munkatársunkat érintette.  Ez is jól mutatja, hogy folyamatosan egyre többet teszünk a munkatársainkért.

Vállalatunk év eleje óta a legalacsonyabb fizetési kategóriákban több mint 22%-os bérfejlesztést hajtott végre, miközben a Tesco által használt piaci források szerint a kiskereskedelmi szektorban az áruházi dolgozók fizetése átlagosan csak 19%-kal növekedett.

A tavalyi több mint 11%-os után az idei háromlépcsős bérfejlesztés jól mutatja azt az utat, amin a jövőben szeretnénk végigmenni. Az idei bérfejlesztés ugyan lezárult, a 2018-as évre vonatkozó bérekről viszont már novemberben szeretnénk megkezdeni az egyeztetéseket.

Napirenden van-e a Területi Alapú Bérkiegészítés felülvizsgálata?

Pártos Zsolt: A szakszervezetek felé egyértelműen jeleztük, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy további egyeztetéseket folytassunk arról, hogy mely áruházak mely zónába legyenek besorolva.

Mi a véleményed a boltvezetők kötetlen munkaidejével és túlóráival kapcsolatban?

Pártos Zsolt: Ez a munkakör úgy lett meghatározva, hogy hatékonyan, rugalmasan, az egyéni döntés alapján tudja meghatározni a felelős vezető azt, hogy hogyan osztja be a munkaidejét. Ez abszolút indokolt, hiszen vannak intenzívebb és nyugalmasabb időszakok. Éppen ezért a boltvezetők maguk osztják be a saját munkaidejüket, hiszen saját boltjuk ritmusát ők ismerik a legjobban.

Azt is mondtam azonban, és ezt fontosnak tartom elismételni, hogy várjuk a szakszervezetek, de még inkább azon boltvezetők konkrét visszajelzését, akik segítségre szorulnak, és mi mindent megteszünk azért, hogy megfelelő támogatást kapjanak.

Az alapelv ugyanakkor itt is hasonló, mint a létszám vagy a leterheltség esetében: ha más és más a probléma gyökere, akkor nincs egységes jó megoldás. Azt elismerem, hogy a célzott gyógymód megtalálása időt vesz igénybe, de abban is biztos vagyok, hogy ez a munkatársak érdekeit, a munka és szabadidő egyensúlyát biztosító út.

Tervez-e a vállalat változást a hűséges munkatársak elismerésében?

Pártos Zsolt: Megvizsgáltuk a jelenleg működő rendszert, és úgy döntöttünk, hogy a több mint 5 éves munkaviszonnyal rendelkező munkatársaink hűségét is díjazni szeretnénk. Ezért is javasoltuk a szakszervezeteknek, hogy folytassunk további megbeszélést ezzel kapcsolatban, ennek időpontját 2017 októberére szeretnénk kitűzni.

Nemrégen fejeződött be a Listen&Fix kampány. Vannak már konkrét eredmények?

Pártos Zsolt: Több mint 250 visszajelzés érkezett a kollégáktól – amit ezúton is köszönök -, ezeknek közel a fele az eszközök, munkakörülmények és a munkaruhával kapcsolatos jelzés volt. A munkatársak azt kérték, hogy fókuszáljunk a kütyükre (kézi adathordozók) és a pénztárosi székekre.

És mi pontosan ezt tesszük. 720 kasszasori széket rendelünk, illetve az étkezőkbe és a tréningterembe is új székek kerülnek és regionálisan további 1000 kütyüt osztunk szét az áruházanként beérkező igények alapján. Szeptember végéig további hat áruház étkezőjébe kerül légkondicionáló, ez azt jelenti, hogy az összes étkező klimatizált lesz. Ezen kívül már a tesztáruházakban vannak az új munkavédelmi cipők, ha a kollégák visszajelzései pozitívak, akkor elindítjuk a rendeléseket.

Köszönöm a beszélgetést. Még egy utolsó kérdés: mit vársz a szeptember 11-i egyeztetéstől?

Pártos Zsolt: Többször elmondtam, hogy véleményem szerint az szolgálja a munkatársak valódi érdekeit, ha konkrét problémákra konkrét megoldásokat találunk. Abban bízom, hogy a szakszervezeteknek is ugyanez a célja. Megerősítem, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy közösen megtaláljuk a jó megoldásokat.

Ugyanakkor kicsit értetlenül állok a sajtóban ma felröppent értesülések előtt. Szerda este abban állapodtunk meg a szakszervezetekkel, hogy az ő kérésükre egy későbbi időpontban folytatjuk a tárgyalásokat, ma pedig azt olvasom az újságban, hogy a szakszervezetek szerint már lényegében nincs miről egyeztetni. Nagyon nehéz úgy megállapodni, ha a másik fél nem a megegyezésre törekszik és nem a tárgyalásokon közösen megfogalmazott szándékok szellemében kommunikál. Mi továbbra is elkötelezettek vagyunk a munkatársaink és vásárolóink érdekeit szem előtt tartó párbeszéd iránt. Őszintén bízom abban, hogy ebben partnerek a szakszervezetek is.