Eredetvédelmet kapott a segítségünkkel egy tradicionális növény

2018. február 14.

Szállítóink és a Nemzeti Agrárkamara és a mi összefogásunknak köszönhetően kapott földrajzi eredetvédelmet a makói hosszú petrezselyemgyökér. Kínálatunkban így már négy oltalom alatt álló, tradicionálisan magyar mezőgazdasági termék szerepel.

A makói hosszú petrezselyemgyökér eredetvédelmének megszerzését egyik munkatársunk kezdeményezte, aki az Európai Uniónak benyújtott pályázati anyag kidolgozására az egyik termelőt kérte fel. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés feltétele, hogy az adott termék a megjelölt régióból származzon, ott végezzék az előállítási folyamat minden lépését, amely a helyi termelők tudásán és több évtizedes tapasztalatán alapszik. Az eredetvédelem további kritériuma, hogy az élelmiszer egyedi és bizonyított tulajdonságokkal rendelkezzen. A makói hosszú petrezselyemgyökér esetében ezek az Európában egyre kevésbé jellemző, jellegzetesen hosszú, egyenes gyökértest, fűszeres illat és íz, valamint a hosszabb tárolhatóság.

Kínálatunkban a makói hosszú petrezselyemgyökér az egyetlen típus, amely lédig termékként kapható, így könnyű megkülönböztetni az egyéb típusoktól. Már évek óta forgalmazzuk a fajtát, és évente körülbelül 450 000 kilogrammot értékesítünk belőle.

Fontos számunkra a különleges vagy tradicionális magyar élelmiszerek népszerűsítése és a hazai termelők támogatása. A makói hosszú petrezselyemgyökér mellett így más oltalom alatt álló élelmiszerek is megtalálhatók a kínálatunkban: az üzleteinkben szentesi fehérpaprikát, gönci kajszibarackot és makói vöröshagymát is találhatnak a vásárlóink.