Variációk egy témára: menü mézzel

2018. május 12.

Ismét egy ezerarcú finomságot választottunk: ezen a héten a méz mutatja meg, hogy szinte bármiben megtalálja a helyét. Lehet akác, jófajta vegyes, repce, vagy akár selyemfű. Felsorolni is nehéz, hányféle növény virágából készíthetik a méhecskék. Egy biztos, megunhatatlanul finomak! A mostani gyűjteményben egy előétel, egy főtétel és egy desszert – azaz egy komplett menüsor hozzávalójaként szerepel. A végén egy kis meglepetéssel!

 

Grillezett répa

 

Hozzávalók:

1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só

1 dl Tesco Finest szicíliai extra szűz olívaolaj

1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors

1 evőkanál méz

1 kg répa (bébirépa)

1 csipet finomra vágott zöldpetrezselyem

 

Elkészítés: A bébirépákat vékonyan bekenjük olívaolajjal, majd a grillre helyezzük. Parázson vagy alacsony lángon grillezzük kb 5 percig, vagy addig, amíg megjelennek a répán a grillcsíkok. Pár csepp mézet csepegtetünk rá, míg még tűzforró. Készíthetjük úgy is, hogy méz-olivaolaj keverékével kenjük meg és karamellizálásig sütjük.

 

Sörös-mézes csirke

 

Hozzávalók:

1 kk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só

2 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj

1 kk Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors

2 dl Tesco Finest IPA szűretlen, minőségi világos sör

6 darab comb

1 evőkanál akácméz

 

Elkészítés: A combokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tepsibe tesszük. Aláöntjük az olajat és a sört. Alufóliával beborítjuk, és félkészre sütjük. A fóliát levesszük, a combokat bekenjük mézzel, majd ropogósra sütjük. Köretként tört krumplit vagy rizibizit tálalunk. Megjegyzés: A fűszereket ízlés szerint használjuk.

 

Mézes krémes lekvárral

 

Hozzávalók:

1 egész Tesco Finest friss tojás

45 dkg liszt

4 evőkanál tej (+0.5 l a töltelékhez)

2 csomag vaníliás cukor

5 dkg vaj

1 darab tojás sárgája

15 dkg porcukor (+20 dkg a töltelékhez +10 dkg a mázhoz)

25 dkg margarin

2 evőkanál kakaópor

3 evőkanál zsír

20 dkg lekvár (sárgabarack)

1 kh szódabikarbóna

10 dkg búzadara

4 evőkanál méz (olvasztott)

 

Elkészítés: A mézes lapokhoz valókat, félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót, nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük, margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán, 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni. Vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

Töltelék:  A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt. Ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket. A második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét. A negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (Elkeverjük a cukrot a kakaóporral és a tejjel, majd nagyon lassú tűzőn összefőzzük. A tűzről levéve, belekeverjük a vajat. Amikor már csak langyos, rákenjük a süteményre.)

 

És íme itt a meglepetés: az étkezés utáni kávéba semmi mást, csak két csepp mézet csorgatunk, és már kóstolhatjuk is! Ugye, milyen finom?

Jó étvágyat kívánunk!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/