Harc az élelmiszer-pazarlás ellen – varsói konferenciánkról

2018. június 8.

Június 7-én Varsóban rendeztük meg partnereinkkel éves Közép-európai Élelmiszer-pazarlás elleni konferenciánkat. A rendezvényen jelen voltak a téma meghatározó kormányzati, illetve vállalati képviselői és több helyi szervezet a régió országaiból. Inspiráló gondolatokat, ötleteket osztottunk meg egymással – ezek segítségével a jövőben még több élelmiszert szeretnénk megmenteni. 

A Tescónál hisszük, hogy csak az kezelhető, ami mérhető – ennek szellemében rendeztük meg immár negyedik alkalommal éves közép-európai élelmiszerpazarlás elleni konferenciánkat.

Mi a vállalatnál nem csak munkatársak, de  egyben vásárlók is vagyunk. Élelmiszereket vásárolunk, amelyekből aztán sütünk-főzünk. Ezért is olyan fontos számunkra a megvásárolt termékek sorsa – az asztalra kerülnek egy remek fogásként, vagy a kukában végzik, mert emberi fogyasztásra már nem alkalmasak?

Ezt a kérdést próbáltuk meg körüljárni a varsói konferencián, amelyet Matt Simister, a Tesco közép-európai vezérigazgatója nyitott meg. Matt egyébként a vállalat élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmének egyik élharcosa.

A fórum rögtön egy érdekes előadással indult, amelyben részletesen ismertették, hogy Európa-szerte mennyi finom és tápláló étel végzi a szemétben. A kerekasztal-beszélgetésnél a résztvevők arra próbáltak kísérletet tenni, hogy feltérképezzék, milyen okok vezetnek az élelmiszer-pazarláshoz, és hogyan mérhető a jelenség a mindennapokban.

 

A rendezvény résztvevői egyetértettek abban, hogy az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében még szorosabbra kell fűznünk a kapcsolatot a szállítókkal – remek példa erre a “Perfectly imperfect” termékek bevezetése.

Ezután egy finom ebéd és egy lenyűgöző gasztro-show várta a résztvevőket.

Majd egy vitafórum következett, amelyen arról volt szó, hogy miképpen lehetne csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Több jó ötlet is felmerült, pl. egy ún. hulladék-napló vezetése, amelynek segítségével nyomon követhetjük, mit dobunk ki leggyakrabban. Használatával jobban összeállítható a bevásárlólista, így később kevesebb élelmiszer kerülne a kukába.

Magyar kollégáink mellett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület képviselői is részt vettek a beszélgetésben, amelynek egyik fő témája a 4 ország; Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország közös élelmiszer-pazarlás elleni stratégiája volt.

Végül megismerhettünk egy új alkalmazást, a Food Cloud applikációt, amelynek segítségével egyszerűbb az élelmiszer-felajánlás. A napot egy szórakoztató kvíz zárta, amelyben a 4 ország munkatársai játékosan mérhették össze a tudásukat a témában.