Futball-világbajnokság 2018 – Szurkolásra fel!

2018. június 14.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság a 21. lesz a sorban, és június 14-én Oroszországban, az Oroszország-Szaúd-Arábia mérkőzéssel veszi kezdetét. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az idei év legnagyobb sporteseményéről.

A vébé otthona

Oroszország most először ad otthont a rendezvénynek, de a hatalmas projekt nem újdonság az országnak, hiszen a szervezésben jártasak: a legutóbb téli olimpiát rendeztek, de már nyári bajnokságot is tartottak az országban.

Stadionok

Országszerte 11 város 12 stadionja ad otthont a bajnokságnak. A nyitómérkőzést és a döntőt is a moszkvai, 81 ezer férőhelyes Luzsnyiki Stadionban rendezik. Az ’56 óta működő helyszínen hallhatták az oroszok először ’89-ben Bon Jovi hangján a Nyugatot énekelni. A ’94-es átalakítás óta a Luzsnyiki Stadion Kelet-Európa legmodernebb labdarúgó-stadionja. A legkisebb stadion, a Jekatyerinburg Aréna 35 ezer férőhelyes.

Himnusz

Az idei bajnokság hivatalos himnusza az amerikai Jason Derulo Colors című száma lesz. A Derulo által írt szám a kultúrák közötti másságról szól, szinte minden sorában ünnepli a világ diverzitását.

Az orosz ultrák szabályai

Sokan előre rettegnek a híres orosz focihuligánok csapásaitól, ezért a kormány ígéretet tett arra, hogy féken tartja őket, és kezeli a helyzetet. A tervek szerint a szurkolóknak tilos lesz a hajókürt, a habszivacs ujj, az arcfestés, a vuvuzela. Nem szabad nevetséges kosztümökben és olyan haszontalan kiegészítőkkel megjelenni, mint paróka, bohócsapka.

Labdát a tévébe!

Az HBO új dokumentumfilm-sorozattal készül a foci-vb idejére. A Destino Rusia 2018-ból azok is érdekesnek találják majd a focicelebeket, akik nem a legnagyobb focirajongók. A játékosok és a kedvenc csapatok köré szövődő anekdotákból tízrészes évadot terveznek. Már az első epizódokban számíthatunk Alvaro Moratára, Thiago Alcántarára, és feltűnik Isco, Koke és Carlos Bacca is.

Kövesd te is az eseményeket!

Vegyél részt a vb-hez kapcsolódó 2 játékunkban!