Nincsen nyár padlizsán nélkül!

2018. augusztus 4.

Nagyon finom, egészséges és még a húsmentesen étkezők is imádják! A nyár egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségével készültünk erre a hétre. A mediterrán konyhákban nélkülözhetetlen padlizsán, nálunk is hódít: jöjjön hát egy jó krémleves, egy ízletes mártogatós és egy rakottas verzió, ami még a gyerekeknél is tuti siker!

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
  • 2 darab padlizsán
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paradicsom
  • olivaolaj

Elkészítés: Vágjuk apróra a vöröshagymát, hámozzuk meg a padlizsánt és szeleteljük kis kockákra. Ezután egy kis olajban süssük meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a padlizsánt, majd sózzuk ízlés szerint. Miután meglágyult a padlizsán (kb. 3 perc alatt), keverjük hozzá a meghámozott paradicsomot és kicsit pirítsuk meg. A végén pedig jöhet a fokhagyma! Az elkészült krém toastkenyérrel vagy bagettel is nagyon finom, akár hidegen, akár melegen tálaljuk. Tipp: Könnyebb meghámozni a paradicsomot, ha az aljára vágunk egy X alakot, majd forró vizet öntünk rá.

 

Padlizsánkrémleves

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 2 dl tejszín
  • 3 darab padlizsán
  • 1 l zöldségleves

Elkészítés: A padlizsánokat sütőben süssük puhára, majd a húsukat szedjük ki a héjukból. A fokhagymát pirítsuk meg az olajban, tegyük bele a padlizsánt, öntsük fel a zöldséglevessel és turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt és sózzuk, borsozzuk meg. Forrón tálaljuk, péksüteményt vagy kenyérkockát kínáljunk mellé!

 

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 adag Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 pohár tejföl
  • 2 darab vöröshagyma
  • 1 adag Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 20 dkg paprika
  • 20 dkg rizs
  • 1 kg padlizsán
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg juhtúró
  • 5 gerezd áttört fokhagyma

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, és ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét oldalán megsózzuk, és húsz percig hagyjuk állni, addigra (ha van) a keserű levét kiengedi. Közben a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk és többször, váltott vízben megmossuk. Lecsurgatva, egy evőkanál olajon, üvegesre pirítjuk. Annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi, majd jól megsózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét beszívja. A padlizsánkarikákat papírszalvétával letörölgetjük, és lisztbe mártva, három evőkanál olajon, mindkét oldalán, hirtelen átsütjük. Tepsibe, vagy tűzálló tálba rakunk egy réteg padlizsánt, erre kevés rizst szórunk, majd leöntjük az öntettel, amit a tejfölből, a maradék olajjal, sóval, borssal és zúzott fokhagymával kevertünk. Erre reszelt sajtot hintünk, majd megrakjuk paradicsommal és zöldpaprikával. Erre hagymakarika kerül, amelyet újabb padlizsánréteg követ. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére öntet és reszelt sajt kerüljön, amelyet a zsemlemorzsával meghintünk, majd befedve, forró sütőben, huszonöt percig pároljuk, közepes lángon. Végül a fedőt levéve, megpirítjuk a tetejét.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/