Már magyarországi áruházaink háromnegyedéből adományozunk jótékony célra élelmiszert!

2018. augusztus 6.

Június elején újabb áruházaink csatlakoztak a többszörösen díjazott élelmiszermentő programunkhoz! Így a 205 hazai áruházunkból már 150 ajánlja fel jótékony célra a mindennapi működés során keletkező élelmiszer-felesleget. Ennek köszönhetően 2018 első fél évében összesen több mint 3435 tonna zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut juttatottunk el rászorulókhoz a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetein keresztül. Közel 500 tonnával többet, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Magyarországon 2014-ben indítottuk el áruházi élelmiszermentő programunkat, melyben a résztvevő áruházaink munkatársai minden munkanap végén összegyűjtik, és szortírozzák a már nem eladható, de még tökéletesen fogyasztható minőségű pékárut, illetve zöldséget és gyümölcsöt. Majd másnap reggel az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül eljuttatják a bolt környékén élő rászorulóknak. Az élelmiszermentő program kezdete óta összesen több mint 13 848 tonna élelmiszert ajánlottunk így fel jótékony célra. Ez több mint 34, 5 millió adag ételnek megfelelő mennyiség!

Jelenleg 150 hazai áruházban valósul meg az élelmiszer-felesleg napi szintű felajánlása, közel az összes hipermarketünk, valamint egyre több kisebb áruházunk és szupermarketünk is csatlakozott a programhoz. Elkötelezettek vagyunk az élelmiszer-pazarlás csökkentésében, így azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 2020-ra összes az közép-európai áruházunkat felkészítjük az élelmiszer-felesleg jótékony célú felajánlására.

A napi szintű mentésen kívül számos egyéb módszerrel is harcolunk az élelmiszer-pazarlás ellen, többek között ezért vezettük be tavaly év elején Perfectly Imperfect kínálatunkat is. A termékcsaláddal az a célunk, hogy már a termelőknél segítsünk csökkenteni a kidobásra kerülő termények mennyiségét. A kínálatunkban olyan zöldségek és gyümölcsök szerepelnek, amelyek külseje nem tökéletes, de tápértékük és ízük hibátlan. A termékcsalád bevezetése óta több mint 2,2 millió kilogramm Perfectly Imperfect terményt értékesítettünk. Az állandó kínálat (alma, burgonya, sárgarépa) szezonálisan több zöldséggel és gyümölccsel is bővül, így idén nyáron például avokádó és lime is kapható az áruházainkban.

Az élelmiszermentő programunkban résztvevő áruházak térképe ITT található.