Görög, sárga, bébi vagy hosszúkás? Ezért szeretjük a dinnyét!

2018. augusztus 8.

Ha a nyár tipikus ételeire gondolunk, az elsők között ugrik be a dinnye. Legyen akár sárga vagy görög, a hőségben nincs is ennél jobb frissítő. Bármelyik legyen is a kedvenc, áruházaink polcain mindenki megtalálja, amit szeret: magszegény dinnye a gyerekeknek, mini és bébi dinnye az egy fős háztartásoknak, hagyományos a nagyobb családoknak.

Ezt a lédús finomságot mindenki másért szereti, azonban kedvező élettani hatásai miatt is érdemes fogyasztani. Likopin, antioxidáns és A-vitamin tartalmának köszönhetően jót tesz az ízületeknek, a szemnek és a selymesebb bőrre vágyó hölgyek és urak is előszeretettel fogyaszthatják. 90 százalék fölötti víz tartalmának köszönhetően remek hidratáló, ha pedig a kemény edzésekkel megszerzett strandformát nyáron sem szeretnénk elveszteni, akkor is érdemes dinnyében gondolkodni, kalóriatartalma ugyanis tizede a hasonló mennyiségű fagylalténak, antioxidáns és aminosav tartalma pedig edzés után is tápláló enyhülést ad szervezetünknek.

Magyarország napsütésben bővelkedő vidékein hagyománya van a dinnyetermesztésnek. A megszokott fajtákon kívül – vásárlóink igényeihez igazodva – folyamatosan keressük a választék bővítésének lehetőségeit is. Szállító partnereinkkel ezért fejlesztettük ki a kizárólag nálunk elérhető magszegény bébi görögdinnyét. Az 1-2 kilogramm súlyú dinnyekülönlegesség kiváló választás piknikezéshez, egyedülállóknak, de a hűtőtáskába is könnyebben befér, hogy a strandon se kelljen lemondani az édes magyar finomságról. Hazai hipermarketeink választékában szintén elérhető a hosszúkás magszegény görögdinnye. Ez remek választás lehet kisgyerekes családoknak, hiszen a szinte magnélküli gyümölcsöt a kisebbek is szívesebben fogyasztják, sőt édesebb a hagyományos görögdinnyénél és frissességét is tovább megőrzi – persze csak akkor, ha a gyerekek nem falják fel egyszerre. 🙂

Bánfi Péter, a Körös Projekt Kft. vezetője, a Tesco egyik dinnyeszállító-partnere a választékból például a fekete héjú magszegény dinnyét ajánlja a vásárlóknak, mivel annak magasabb a cukortartalma a hagyományos dinnyéhez képest, így az íze is sokkal zamatosabb. „Bármilyen dinnyét is választanak, bátran vegyék meg azt a gyümölcsöt is, aminek héja sérült kicsit. A dinnye ugyanis – hasonlóan az emberi szervezethez – oda koncentrálja az energiáit, ahol a sérülés van, és a gyógyítási folyamat hatására a dinnye még édesebb lesz” – tanácsolja a szakember vásárlóinknak.

És hogy hogyan válasszunk dinnyét a Tescóban? A Körös Projekt Kft. szakértője szerint, ha kezünkbe vesszük a dinnyét és kicsit megütögetjük, éreznünk kell a tenyerünkben a rezgést. Ha rezeg, az a dinnye biztosan mézédes lesz.

Még több tanács dinnyeszállítóinktól!