Klasszikusok a vasárnapi asztalra

2018. szeptember 8.

Ritkán van annyi időnk, hogy egy klasszikus ebédmenüt végigfőzzünk. De a vasárnapok megérdemlik, hogy időről-időre megtegyük. A terített asztal a szép abrosszal, díszítéssel, és körben a család – ez kárpótol az egész délelőttért, amit a konyhában töltöttünk. Mégha az elégedettségünk nem is tart sokáig, mert vacsorára már biztosan nem marad egy falat sem… Jöjjön most egy hagyományos sor: zöldségleves, rántott hús, piskóta! Nálatok mi a klasszikus hétvégi menü?

Gazdag zöldségleves

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 darab burgonya
  • 2 darab húsleveskocka
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 5 dkg tészta (csigatészta)
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab zellergumó
  • 2 darab karfiol
  • 10 dkg bab (zöldhüvelyű)
  • 1 csomó zellerzöld

Elkészítés: A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. Jöhet rá az apróra vágott gomba, sárga- és fehérrépa, zellergumó. Sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, amíg a gomba a levét el nem főtte. Meghintjük a liszttel, mellyel szintén egy kicsit pirítjuk. A tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, beletesszük a zöldborsót, a zöldbabot, az egészben hagyott zöldpaprikát, a zellerzöldet, és felöntjük 2,5 liter vízzel. Mikor a zöldségek félpuhák, hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, a karfiolt. Aki szokott, zöldségleveskockát is tehet bele. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, beleszórjuk a levestésztát, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, végül kóstolás után, ha szükséges, még sóval, borssal ízesítjük, és készre főzzük. A zöldségek ízlés és szezon szerint variálhatók.

 

Petrezselymes kijevi jércemell 

Hozzávalók:
  • 3 darab Tesco Finest friss tojás
  • 10 dkg sajt
  • 15 dkg vaj
  • 3 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tk petrezselyemzöld (apróra vágott)
  • 2 darab csirkemell
  • ½ kk szerecsendió
  • 10 dkg átszitált liszt

Elkészítés: Fektesd le a csirkemelleket, és egy éles késsel, vízszintesen vágd be őket, de csak addig, hogy szét lehessen nyitni, mint egy zsömlét, mint amikor szendvicset készítünk. A húst még ne nyisd szét, úgy sózd be, mindkét oldalát. A vajat gyúrd össze a lereszelt sajttal és a petrezselyemzölddel. Sózd meg, tegyél hozzá egy fél kávéskanál őrölt szerecsendiót. Az egészet jól dolgozd össze. A masszát oszd négyfelé, és mindegyik szétnyitott szelet húst töltsd meg vele (úgy, hogy a hús mindenhol takarja a masszát). Lisztezd be a töltött hússzeleteket, majd a felvert tojásba forgasd bele a húst. Ezután forgasd zsemlemorzsába. Ha elkészültünk minden szelettel, akkor a húsokat ismét a tojásba, majd a zsemlemorzsába kell forgatni. 20 perc pihenés jön, mert az egészet kb. ennyi időre tedd hűtőbe! Így a kézmelegtől megolvadt töltelék kicsit megdermed. A hűtéstől és a dupla panír miatt nem fog kifolyni a töltelék sütés közben. Egy teflonban melegítsd fel az olajat, és süsd ki a szeleteket. Mire a panír szépen megpirul, a sajt is elolvad. A kijevi jércemellet tálalhatjuk rizzsel, sült krumplival, de krumplipürével is nagyon finom.

 

Meggyes-szilvás-csokis piskóta

 

Hozzávalók:
  • 4 darab Tesco Finest friss tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 1 tábla étcsokoládé
  • ½ kg rétesliszt
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 15 dkg szilva

Elkészítés: A tejfölt a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőporral összeszitált lisztet és az olajat. Citrom és narancshéjat reszelünk hozzá, majd alaposan összekeverjük. A meggyet, a felkockázott szilvát és a csokit is beledobjuk, majd a masszát kivajazott, morzsázott tepsibe öntjük és 10 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd fokozatosan visszavéve a hőmérslkletet 160 °C fokon, tűpróbáig sütjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!
További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/