Itt van az ősz, itt van újra… amellett hogy minden évszakunk csodás dolgokat tartogat, az ősz bizony a megfázások ideje is. A hirtelen jövő hőmérsékletkülönbség, majd az esősebb, nedvesebb idő kedvez a baktériumoknak, vírusoknak. Mi a munkahelyünkön, a gyerekek a suliban, oviban, bölcsiben ragasztják egymásra a náthát. Ki lehet ezt védeni? Meglepően jól átvészelhetjük ezt az időszakot, ha tudjuk, hogy zöldségeink-gyümölcseink nagyon jó immunerősítők is amellett, hogy nagyon finomak. Jöjjön hát a toplista, hogy bármikor kéznél legyen (zsebkendő helyett is)!
Ahhoz, hogy élvezzük az őszi, nagy erdei sétákat, bringázást, színeslevél- és gesztenyegyűjtést, nem árt, ha felvértezzük magunkat egy kis ellenállóképességgel! A kínaiak többezer éve tudják – és a mai napig is aszerint étkeznek -, hogy mindaz, ami az asztalra kerül, meghatározza egészségüket. Lessük el a megelőzés praktikumát és nézzük, mi minden segít nekünk a természet patikájában!
Mennyit? – 5 maréknyi egészség
Most van a cékla, szőlő, körte, sárgarépa, mángold, szilva szezonja, de már itt van a friss fokhagyma, krumpli, petrezselyem, karalábé, zeller is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanunk. Egy adag nagyjából annyi, amennyi elfér a tenyerünkben. A zöldségnek 2:1 arányban kellene túlsúlyban lennie a gyümölccsel szemben, és lényegtelen, hogy a gyümölcsöt, vagy a zöldséget frissen-nyersen, vagy pedig sütve-főzve fogyasztjuk.
Mit? – minél közelebb terem, annál jobb!
Szeretjük a déligyümölcsöket, és tudjuk, milyen jó az ananász vagy a banán, nem is beszélve egyik áldott jó C-vitamin forrásunkról, a citromról, vagy éppen a grapefruitról, narancsról. De az a lista, ami most jön, mindannyiunk számára frissen, a közelből beszerezhető finomságokat tartalmaz. Nem mindegy, hogy egy zöldség vagy gyümölcs többezer kilométert utazik, vagy itt, helyben terem.
Mi, mire jó? – az almától a zellerig
- fehér retek – segíti a légzési problémák gyógyulását, méregteleníti a szervezetet, erősíti az immunrendszert
- burgonya – segít megfázás, reuma, gyomorfekély esetében
- brokkoli – megelőzi a megfázást és csökkenti a koleszterinszintet
- zeller – véd a visszerek, cukorbetegség, hemoroidok ellen
- hagyma – influenza, megfázás, virózisok ellen
- cukkini – megnyugtat, detoxikál, antibakteriális hatású
- cékla – erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást
- szőlő – gátolja a székrekedést, rákellenes hatása van
- körte – segíti a veseműködést és méregtelenít
- alma – segít gyulladások, láz, köhögés esetén
- karalábé – erősíti a szívet és segíti az emésztést
- karfiol – tisztítja a szervezetet, vízhajtó hatású
- mángold – rákellenes hatása van és erősíti az ereket
- sárgarépa – segít asztma, reuma, gyulladások esetén
- spenót – nagy mennyiségben tartalmaz folsavat
- szilva – tisztítja a beleket és csökkenti a stresszt
A következő részt is figyeld itt az Éntescómon, mert jönnek a vitaminok!
További érdekességek az egészséges életmóddal kapcsolatban: ITT olvashatók!