Szilvaszezon a konyhában is

2018. szeptember 15.

Finom és egészséges: ismét egy csodás gyümölcs a terítéken! Ezer fajtája közül szinte minden országrészben más-más ízűt, formájút, színűt kóstolhatunk. Nyár közepétől terem, és egészen október végéig szedhetjük, vehetjük. Ha pedig fel is használnánk (a lekvárfőzésen túl), nagyon finom leves, ragu vagy éppen töltelék válik belőle. Éppen ebben a sorrendben hoztuk most a közös asztalra eheti három receptünket.

Vaníliás szilvaleves

Hozzávalók:
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál citrom leve
  • 1 darab citrom
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 rúd vanília
  • 1 tasak pudingpor
  • 1 kg szilva

Elkészítés: A citromot megmossuk, majd 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla. A citrom levét kinyomjuk és átszűrjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 nagyobb szem szilvát, a többit megmossuk, kimagozzuk és felaprózzuk. Közepes méretű lábast felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, folyamatosan kevergetve, világosbarnára karamellizáljuk, majd felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, és mérsékelt tűzön pár perc alatt puhára főzzük.  A pudingport elkeverjük 7,5 dl vízzel és a tejföllel. Botmixerrel péppé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket és lassú tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd legalább 3 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket kiszedjük a levesből.

 

Sertésborda szilvaraguval

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 kanál méz
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 30 dkg szilva
  • 8 szelet karaj
  • 1 tk mézeskalács fuszer
  • 1 kanál átszitált liszt
  • 1 csipet fűszersó

Elkészítés: A sertésszeleteket fűszerezzük és kicsit kiklopfoljuk. A szilvákat kimagozzuk és félbevágjuk. Vajon átpároljuk és fűszerezzük. Liszttel megszórjuk és felöntjük vízzel, majd alaposan kiforraljuk. A serpenyőben forró olajon megsütjük a karajszeleteket. Akár össze is forralhatjuk a mártást és a húsokat. Főtt tésztával tálaljuk.

 

Szilvás gombóc

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 3 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • 30 dkg szilva
  • 4 darab áttört főtt burgonya
  • 35 dkg átszitált liszt

Elkészítés: A főtt krumpliról, még szinte forrón húzzuk le a héját, és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni, majd a liszttel, sóval morzsoljuk el. A tojással gyúrjuk tésztává, ha kell, kevés vizet adjunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Fél centi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es kockákra felvágjuk. A közepére tesszük a magozott fél, vagy egész szilvákat (befőtt is lehet), egy kevés fahéjas cukorral megszórjuk. Gombócokat formálunk, hajtogatunk. Egy fazékban felteszünk forrni vizet, egy csipetnyi sót is teszünk bele. Ha lobog, mehetnek bele a gombócok úgy 2 perc alatt feljönnek, nagyjából negyedórát főzzük. Közben elkészítjük az aranybarna, pirított morzsát. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat/olajat, és annyi morzsát teszünk bele, hogy mindenhova jusson, de ne legyen túl zsíros. Aki szereti, megszórhatja fahéjas porcukorral.

 

Jó étvágyat kívánunk!
További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/