Dave Lewis: legyen nyilvános, ki mennyi élelmiszert pazarol

2018. szeptember 26.

A Tescónál nincs helye az élelmiszerpazarlásnak. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot már a termelőtől egészen a tányérodig. Céljainkat úgy érjük el, hogy együttműködünk beszállítóinkkal, csökkentjük a működésünkkor keletkező élelmiszer-hulladékot, valamint vásárlóinkat is segítjük abban, hogy otthon kevesebb étel landoljon a kukában.

A héten Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója felkérte az élelmiszeripari vállalatokat, hogy transzparensen működve tegyék közzé az élelmiszerpazarlással kapcsolatos adataikat. Ahogy Dave mondja, hiszünk abban, hogy ami mérhető, az egyben fejleszthető is. Az egyetlen lehetőség, amivel meg tudjuk állítani az élelmiszerpazarlást, ha megtaláljuk azt a pontot az ellátási láncban, ahol az élelmiszerhulladék keletkezik. Dave a Bajnokok 12.3 csoport elnökeként beszédet mondott az élelmiszer-hulladék mennyiségének felére csökkentéséről 2030-ig. A Bajnokok 12.3 olyan üzleti vezetők csoportja, akik elkötelezték magukat az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljának elérése mellett.

Az előadáson Dave bejelentette, hogy a 27 legnagyobb beszállítónk, valamint a Booker is, első ízben teszi közzé az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adataikat. 10 beszállítónk, mint például a Mars, az Unilever és a General Mills is elkötelezi magát amellett, hogy az élelmiszer-hulladék mennyiségével kapcsolatban elérendő célszámokat határoz meg, tesz az célszámok eléréséért, valamint méri és publikálja az adatokat az elkövetkező 12 hónapban.

A Tesco volt az első kiskereskedő vállalat, amely 2013-ban nyilvánosságra hozta a működéséből származó élelmiszer-hulladék mennyiségét az Egyesült Királyságban. Azóta Közép-Európában kétszer is közzétettük a működésünk eredményeképpen keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és továbbra is mi vagyunk az egyetlen ilyen élelmiszerkereskedő nagyvállalat a régióban.

Közép-európai vállalkozásunk úttörő szerepet játszik az élelmiszer-hulladék kezelésében: kiváló együttműködéseket alakítottunk ki a helyi élelmiszerbankokkal és fejlesztjük folyamatainkat is az élelmiszerpazarlás csökkentéséért. Tavaly 30%-kal sikerült csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Közép-Európában több mint 700 boltunk adományozza az élelmiszerfeleslegét a helyi élelmiszerbankoknak.

Nem állunk le a fejlesztésekkel: a közelmúltban elindítottuk a Food Cloud tesztprojektet Lengyelországban. Ez egy olyan alkalmazás, amellyel még hatékonyabban kezelhetjük az élelmiszer-többlet adományainkat. Büszkék vagyunk Perfectly Imperfect kezdeményezésünkre is, amely hozzájárul a beszállítóinknál keletkező élelmiszer-hulladék csökkentéséhez.

Erőfeszítéseinket Közép-Európában már elismerik: Élelmiszerpazarlással kapcsolatos tevékenységünkért megnyertük az Év Felelős Kiskereskedője díjat Lengyelországban és a Via Bona díjat Szlovákiában.

Forrás: WRI