Közel 850 ezer csomag szépséghibás gyümölcsöt és zöldséget értékesítettünk idén

2018. szeptember 27.

Lassan két éve, hogy egyes szállítóinktól már olyan zöldségeket és gyümölcsöket is átveszünk, amelyek ugyan nem felelnek meg az esztétikai és méretbeli előírásoknak, de egyébként kiváló minőségűek és élelmiszerbiztonsági szempontból is tökéletesen alkalmasak arra, hogy megegyük. A Perfectly Imperfect kínálattal célunk a szemléletformálás, azaz hogy segítsük vevőinket a tudatosabb vásárlásban, a szállítóinkat pedig a megtermelt, de el nem adott áruk mennyiségének csökkentésében. Az állandó kínálat mellett szezonális termékekkel is kiegészülő Perfectly Imperfect zöldségekből és gyümölcsökből idén eddig közel 850 ezer csomagot értékesítettünk.

A szépséghibás gyümölcsök és zöldségek megmentésére irányuló Perfectly Imperfect kínálatot tavaly január 24-én vezettük be. A pozitív vásárlói visszajelzések alapján a termékkínálatot, valamint a bevont áruházak számát azóta jelentősen bővítettük: 2017. szeptember eleje óta valamennyi közép-európai hipermarketünkben elérhető a kínálat. Az állandó kínálat részét képező alma, burgonya, répa, avokádó és fokhagyma, illetve a szezonálisan kapható uborka, körte, lime, kaliforniai paprika és édesburgonya mérete, súlya és formája ugyan eltér a megszokottól, elvárttól, de a minőségükre és ízükre nem lehet panasz. Az átvételnek köszönhetően szállító partnereink lassan két éve olyan termékeket is értékesíteni tudnak, amiket eddig nem vettünk át. A nem standard zöldségeket és gyümölcsöket kedvezőbb áron értékesítjük, amivel vásárlóink is jól járnak.

A Perfectly Imperfect programnak az Edinburgh Egyetem által nemrégiben publikált kutatás tükrében is komoly jelentősége lehet: a kutatás szerint ugyanis Európa-szerte évente több mint 50 millió tonna zöldség és gyümölcs, a megtermelt termények csaknem egyharmada kerül esztétikai okok miatt a kukába. Mi a szállítóink támogatása mellett vásárlóinknak is megmutatjuk: az élelmiszerek kinézete nem feltétlenül tükrözi azok ízét és minőségét. A termékcsalád bevezetése óta több mint 2,2 millió kg Perfectly Imperfect terményt értékesítettünk.

Elkötelezettek vagyunk az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása mellett: a szállítói oldal támogatásán túl ezért saját, mindennapos vállalati működésünk során is erre törekszünk. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 150 magyarországi áruházunkból gyűjtjük naponta vissza, és ajánljuk fel jótékony célra az élelmiszer-felesleget, azaz a már nem eladható, azonban fogyasztásra teljes mértékben alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut is. Az élelmiszermentő program kezdete óta több mint 13 848 tonna élelmiszert ajánlottunk így fel jótékony célra, ami mintegy 34, 5 millió adag ételnek megfelelő mennyiség. Célunk, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruházunk készen álljon arra, hogy jótékonysági szervezeteknek adományozza élelmiszerfeleslegét.