Tájékozódj a sikeres befektetésekért!

2018. október 1.

A megtakarítási és befektetési termékek palettáján az egyszerűbbtől az összetettig számos konstrukció megtalálható, ennek megfelelően az egyes típusok eltérő hozamot ígérnek. A befektetések általában nagyobb hozammal kecsegtetnek, de fontos szem előtt tartani, hogy kockázatosabbak is, jelentős veszteséget is eredményezhetnek! Mivel sok esetben komplex terméktípusról van szó, azok számára ajánlott, akik mélyebb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Amennyiben megtakarításaidat befektetéssel szeretnéd gyarapítani, készíts befektetési tervet! Ehhez egyebek mellett gondold át, hogy mekkora összeget tudsz erre a célra fordítani és azt milyen hosszú időre tudod nélkülözni! Mérlegeld, mennyire fontos, hogy az összeg a lekötés időtartama alatt is bármikor hozzáférhető legyen!

Ha megtalálod a legmegfelelőbbnek tűnő konstrukciót, alaposan nézz utána a részleteknek és feltételeknek, valamint annak, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a szükséges engedéllyel! Az ellenőrzést egyszerűen elvégezheted az MNB új intézménykeresőjével. Ez azért is fontos, mert csak akkor illet meg befektetési védelem, ha engedéllyel rendelkező szolgáltatóval szerződsz.

Ha már rendelkezel befektetéssel, ellenőrizd rendszeresen értékpapírszámlád adatait! Az erre a célra kialakított online felületen összevetheted a számlaértesítőben kapott adatokat a szolgáltatód által az MNB-nek küldött információkkal.

Befektetésekkel kapcsolatban számos további hasznos információ megtalálható a www.mnb.hu/penzugyinavigator honlapon. A Befektetés, megtakarítás menüpontban nemcsak az egyes befektetési és megtakarítási típusok jellemzői találhatók meg könnyen áttekinthető, egymással összehasonlítható formában, de számos, a befektetési terv készítéséhez praktikus tanács is elérhető. Utóbbihoz további tippeket találsz a Mielőtt befektetne c. Pénzügyi Navigátor füzetben.

nzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.