Finom és felmelegít – krémlevesek egyszerűen

2018. október 13.

Hogy miért szeretjüka krémleveseket? Mert egyszerűen elkészíthetők, egészséges, finom zöldségek (vagy gyümölcsök) az alapjaik, és mert a gyerekek is szeretik! Most az őszi, hűvösebb napokra készülve (bár még egyelőre úgy érezzük, ez idén elmarad) három szupergyors és ízletes levest hoztunk: brokkolis, zelleres és parmezános változatban. 

Brokkolikrém leves

Hozzávalók: 
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab burgonya
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 csipet ételízesítő
  • 6 dl főzőtejszín
  • 1 csipet szerecsendió
  • 50 dkg brokkoli

Elkészítés: A brokkolit sós vízben megfőzzük, egy apróra vágott, közepes krumplit adva hozzá. Leszűrjük és leturmixoljuk. Közben 2 tojássárgáját 6 dl főzőtejszínnel összedolgozunk és lassan melegítve (ne forrjon!), a brokkolihoz adjuk. A sűrűség a brokkoli leszűrt vizével állítható. Szerecsendióval remekül megbolondítható!

 

Tejszínes zellerkrém leves

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 darab burgonya
  • 3 dl tejszín
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet ételízesítő
  • 2 darab zellergumó
  • 5 dkg átszitált liszt

Elkészítés: Felteszünk egy lábasba 1-1,5 liter vizet forrni. A megtisztított zellert és a burgonyát nagyjából feldaraboljuk, majd főzni kezdjük. A megpucolt fokhagymát feldaraboljuk vagy nyomóval pépesítjük és a leveshez adjuk. Ha puhára főttek, az egészet simára turmixoljuk botmixerrel. A tejszínnel és liszttel habarást készítünk, majd a leveshez öntjük. Ha először egy-két kanál levest adunk a habaráshoz és csak utána kerül a levesbe, biztosan szép egyenletesen el tudjuk keverni. Sóval és borssal ízesítjük, megszórjuk egy kevés finomra vágott petrezselyemmel, majd még egyszer felforraljuk és már tálalhatunk is!

 

Parmezános krémleves

Hozzávalók:
  • 2 kanál liszt
  • 1 l tej
  • 1 darab zsemle (szikkadt)
  • 1 mk vaj (+ 5dkg)
  • 1 darab tojás sárgája
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg parmezán

Elkészítés: A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet és apróra vágjuk. Felolvasztunk 1 kávéskanál vajat a serpenyőben, beletesszük a zsemlekockát és szép aranysárgára pirítjuk. A maradék 5 dkg vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és halvány sárgára pirítjuk. Felöntjük a tejjel, megsózzuk, borsozzuk és forrástól számítva kb. 15 percig, kis lángon főzzük. Lezárjuk alatta a tüzet és állni hagyjuk. A levesből kiveszünk egy kis tálkába kb. 2 dl-t, langyosra hűtjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt parmezánt és simára keverjük. A levesbe habarjuk, de már nem forraljuk tovább. Forrón, petrezselyemmel megszórva, pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Még több receptért kattintsatok IDE.