Mi is csatlakoztunk az Élelmiszerbank adománykonvojához

2018. október 19.

Élelmiszer-adományokkal teli teherautók sora haladt át Budapest történelmi belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából. A FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett akció az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és a táplálkozási problémák kettős terhére hívta fel a figyelmet. A Tesco kamionja is ott volt a felvonuláson, és természetesen mi is nagy mennyiségű élelmiszer-adománnyal járultunk hozzá az akció sikeréhez.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az  Élelmiszerbank közös adománykonvoja 13 éves múltra tekint vissza – arra a emlékeztetve bennünket évről évre, hogy a nagymértékű élelmiszerpazarlás mellett az éhezők száma nem csökken – írja az Élelmiszerbank a kezdeményezésről.

A konvoj által szállított 30 tonna élelmiszer – 21 magyar és nemzetközi cég adománya – nélkülöző családokon segít majd.

A FAO adatai szerint a Földünkön megtermelt élelmiszer elegendő lenne mindenki számára, mégis jelenleg 820 millióan – vagyis minden kilencedik ember – tartósan éhezik. Emellett a világszerte előállított élelmiszer egyharmada kárba vész. Az élelmiszerpazarlás globális költsége évente mintegy 2,6 billió dollárt tesz ki, beleértve a környezeti és társadalmi költségeket is.

Az élelmiszer-konvoj érkezését a Hősök terére a FAO, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) magas rangú képviselőinek sajtótájékoztatója előzte meg.

“Az éhezés elleni küzdelemben új kihívásokkal kell szembenézni. Egy pozitív időszakot követően ismét terjed a krónikus éhezés és az alultápláltság, visszavetve több évtized munkáját””–mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője.

Az idei Élelmezési világnap konvoj célja, hogy az embereket inspirálja a változásra.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, mindenkinek megvan a maga szerepe a folyamatban.

“Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja az Élelmezési világnap kapcsán hangsúlyozni, hogy mindenki tehet a pazarlás ellen, legyen az nagyvállalat, magánszemély, civil szervezet vagy hatóság” –  mondta.

Örülünk, hogy mi is részt vehettünk a figyelemfelkeltő akcióban. Vállaltunk a jövőben is mindent megtesz azért, hogy még több élelmiszert mentsünk meg a kidobástól.