“Ön választ, mi segítünk” – különleges eszköz az autista gyerekeknek Kecskeméten

2018. november 5.

Beszédet helyettesítő, egyedi digitális eszközt mutattak be a kecskeméti autista fiataloknak. A képes, digitális kártyákkal egyszerű kattintással ki tudják fejezni érzéseiket, illetve válaszolhatnak egy nekik feltett kérdésre. Az “Ön választ, mi segítünk” programunk előző fordulójában győztes Autista Gyermekekért Egyesület célja, hogy segítsék a minél önállóbb életvitelt. A most bemutatott eszközt egy olasz apuka a lányának fejlesztette ki. A magyar gyerekek kommunikációjában is sokat jelenthet a szoftver.

Forrás: baon.hu

“Kinyílik a világ – digitális kapcsolat autista fiataloknak” – ezzel a címmel adta be pályázatát az egyesület, és a kecskemétiek 56 ezer zsetonnal támogatták a terveiket. Számítógépes programokkal és különböző applikációkkal szeretnék megkönnyíteni az autista fiatalok kommunikációját, ugyanis sokuk nehezen tud beszélni. Mivel hang is tartozik a képekhez – ami a program része – akkor is képesek kommunikálni, vagy segítséget hívni, ha egyedül vannak a szobában.

A baon.hu is megírta, hogy már hazánkba is eljutott egy szuper digitális megoldás: a Niki Talk szoftver egyre kedveltebb a szakemberek és az érintett családok körében is. “Egy példányát – a program használatát lehetővé tévő hardverrel együtt – az egyik tavalyi pályázatának köszönhetően szerezte be az Autista Gyermekekért Egyesület a kecskeméti Autizmus Centrum számára. Nemrégiben pedig a Tesco pályázatán elnyert támogatás révén lehetősége nyílt az egyesületnek egy további eszköz és egy újabb szoftver megvásárlására, amellyel már az otthoni felhasználást szeretné elősegíteni, a betanítást támogatni “- olvasható a cikkben.

A képkártyák már eddig is megkönnyítették a kommunikációt, de most már tableten vagy okostelefonon is elérhető a szoftver. A baon.hu azt írja: “Az informatikai alkalmazást több évvel ezelőtt egy olasz édesapa, Alessandro La Rocca fejlesztette ki nem beszélő kislánya, Niki számára. A Niki Talk szoftver sikerrel bizonyított, ezért piacra dobta.”

A pályázatunkon elnyert pénzből vett eszközön tudnak majd gyakorolni a fiatalok.

Dobj egy szívecskét, ha neked is tetszett!