Munkába állt az első élelmiszermentő – Kisteherautót adományoztunk Hajdú-Bihar megyében

2018. november 9.

Évek óta működtetjük a Magyar Élelmiszerbankkal közös napi élelmiszermentő programunkat, amelyben a 205 magyarországi áruházunkból már 160 vesz részt. Az a célunk, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruházunkat felkészítsük a még fogyasztható, de már nem eladható élelmiszerek jótékony célú adományozására. A napi mentés elindításának és partnerszervezetek bevonásának azonban sokszor, főleg a vidéki és a kisebb áruházak esetében, infrastrukturális akadályai vannak. Ezen szeretnénk most segíteni egy kisteherautó adományozásával.

Az Élelmiszerbank eddig is rendszeresen támogatta a rászorulókat Hajdú-Bihar megyében is. Az Egyesület 23 helyi partnerszervezetén keresztül közel 11 000 rászorulót segít nap mint nap a megyei Tesco áruházakból származó élelmiszer-feleslegből összeállított adományokkal. Az együttműködést tovább erősítve 2018-ban az Egyesület úgy döntött, hogy létrehozza az első helyi élelmiszerbankot Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület néven. A most induló helyi szervezet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület előírásai és szabályzata alapján működik majd, feladata, hogy még hatékonyabbá tegye a kidobásra ítélt, azonban még fogyasztható élelmiszerek összegyűjtését és nélkülözőkhöz való eljuttatását. A mentés biztos alapokra helyezéséhez járultunk hozzá a kisteherautó átadásával.

„A Tescónál hisszük, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba, és saját működésünk során igyekszünk is ezért mindent megtenni. Napi élelmiszermentő programunk bővítése során azonban többször is ütköztünk olyan akadályba, hogy bár igény lenne az áruházainkban elérhető élelmiszer-felesleg adományozására, a kisebb helyi partnerszervezetek saját erőforrásból nem tudják megoldani azok célba juttatását. Ezen szeretnénk segíteni az élelmiszermentő jármű adományozásával. Reméljük, így hozzájárulhatunk, hogy még több nehéz helyzetben élő részesüljön a napi élelmiszer csomagokból” – mondta el Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs igazgatója.

„Az elmúlt évek élelmiszermentésben szerzett tapasztalatai alapján örömmel látjuk, hogy egyre több vállalat számára fontos, hogy a náluk felhalmozódó élelmiszer-felesleg eljusson a rászorulókhoz. Az élelmiszercsomagok célba juttatását azonban nem mindig egyszerű megoldani: saját autó híján napi problémát jelent a szállításhoz használható erőforrás megteremtése. A Tescótól kapott kisteherautóval most Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan biztosított lesz az élelmiszermentés” – emelte ki az adomány jelentőségét Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

Magyarországon 2014-ben indítottuk el áruházi élelmiszermentő programunkat, melynek keretében a résztvevő áruházak munkatársai minden munkanap összegyűjtik, és szortírozzák a már nem eladható, de még tökéletesen fogyasztható minőségű pékárut, illetve zöldséget és gyümölcsöt, amit másnap reggel az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül eljuttatnak a bolt környékén élő rászorulóknak.

Az élelmiszermentő program kezdete óta összesen közel 15 854 tonna élelmiszert ajánlottunk így fel jótékony célra. Ez közel 40 millió adag ételnek megfelelő mennyiség. Az idén október végén csatlakozott áruházakkal együtt már 160 hazai áruházban zajlik az élelmiszer-felesleg napi szintű felajánlása, közel az összes hipermarket, valamint egyre több kisebb áruház és szupermarket részvételével. Hajdú-Bihar megyében jelenleg 6 áruház adományozza naponta az ott keletkező élelmiszer-felesleget rászorulóknak, a helyi áruházak ezidáig összesen több mint 690 tonna élelmiszerrel segítettek.

A napi szintű mentésen kívül számos egyéb módszerrel is harcolunk az élelmiszer-pazarlás ellen, többek között ezért vezettük be tavaly év elején Perfectly Imperfect kínálatunkat is, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület stratégiai partnereként rendszeresen részt veszünk a szervezet egyéb gyűjtőakcióiban és kampányaiban is.

Tasó László – országgyűlési képviselő, Dr. Széles Diána – Debrecen alpolgármestere, Cseh Balázs – a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Hevesi Nóra – a Tesco kommunikációs igazgatója, Szántó László – a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője

További információ az élelmiszermentő programban résztvevő áruházakról ITT.