Ünnepidéző gyümölcsök

2018. november 28.

Gömbölyűek és narancssárgák. Csodálatos az illatuk, az ízük pedig még annál is finomabb. Amikor a citrusfélék között megjelennek az üzletek polcain, már tudjuk, hogy hamarosan elérkezik a karácsony!

A mandarin és a klementin népszerű téli gyümölcs. Mindkettő a citrusfélék népes családjába tartozik, és bár szinte egész évben kaphatók, illatukról elsősorban a karácsony jut az eszünkbe. A látszat ellenére nemcsak a nevük, hanem a származásuk és az ízük is különböző, sőt, aki jobban megvizsgálja őket, látni fogja, hogy a színük is eltér. A klementin a mandarin egyik fajtája, a mandarin pedig a narancs „kistestvére”, ennek ellenére mindkettőnek megvannak a maga jellegzetes és összetéveszthetetlen tulajdonságai.

A narancs három árnyalata

Mindhárom gyümölcsünk szemgyönyörködtető narancssárga színben pompázik. A jó megfigyelők azonban hamar észreveszik, hogy a mandarin héjának árnyalata intenzívebb, mint a klementiné. A mandarin nagyobb és laposabb is fiatalabb testvérénél. A klementin azonban ízével veszi fel a versenyt a másik két gyümölcssel: édesebb náluk, és gyakran szinte egyáltalán nincsenek benne magok. A héja is simább és csillogóbb, mint a narancsé és a mandariné, erről ismerhetjük meg az üzletekben. Könnyebben is hámozható, mint két „nagyobb testvére”, bár ezen a téren a mandarin sem marad el tőle igazán. A citrusfélék gerezdjei nemcsak a gyümölcs héjától, hanem egymástól is könnyen elválnak. Érdekesség, hogy míg a klementin mindig páros számú (8-14) gerezdet tartalmaz, a mandarin páratlan számú (9-15) gerezdből áll.

Évezredek gyümölcse

→ A mandarint…

ókori kínai források is említik – ezekből tudjuk, hogy már 3000 évvel ezelőtt is termesztették! A Távol-Keleten a bőség és a boldogság jelképe volt, és termesztői rengeteg időt fordítottak mandarinligeteik ápolására. A mandarintermesztés titkait azonban a kínaiak féltve őrizték, ezért ez az ókori gyümölcs csak a XIX. század elején került Európába, ahol hamarosan el is terjedt.

→ A klementint…

a mandarin térhódítása után nem sokkal, 1902 körül tenyésztették ki, valószínűleg Algériában. A mandarin és a keserű narancs keresztezéséből jött létre. Észak-Afrika nyugati része ekkor francia gyarmat volt. Az új gyümölcs termesztésének jogát a gyarmatosítók magukkal vitték többek között Korzikára, amely ma a leghíresebb klementintermő vidék a Földön.

→ A narancsot…

egy időszámításunk előtt 314-ből származó kínai forrás említi először. 1987-ben a narancs volt a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a Földön. Legtöbb fajtája a Távol-Keletről származik, ma azonban elsősorban a mediterrán és az egyenlítői országokban termesztik.

A mandarin és a keserű narancs kereszteződésére valószínűleg véletlenül került sor. Az új gyümölcs neve talán Clément Rodier francia misszionárius és szerzetes nevéből származik. Rodier atya árvaházat vezetett az algériai Oran városában – ennek a kertjében jelentek meg az első klementinfák.

A Tesco a mandarin-, klementin- és narancsfajták széles választékát kínálja. Minden gyümölcsöt gondosan megválogatunk. A mandarin és a narancs lédig és hálós kiszerelésben is kapható. A könnyen hámozható klementint hálóban és elegáns dobozban, levelekkel díszítve, a Tesco Finest márka részeként kínáljuk.

Konyhai társaink

A mandarint, a klementint és a narancsot általában frissen fogyasztjuk. Főzve leginkább lekvár formájában képzeljük el őket, pedig rengetegféleképpen felhasználhatók mind a karácsonyi időszakban, mind a mindennapok során. Milyen ételek kiegészítői lehetnek?

  • Szárnyasok: csirke, kacsa, liba, pulyka.
  • Halfélék: lazac, ponty, tőkehal, de még a heringhez is illenek.
  • Saláták: minden zöldfélével kombinálhatók
  • Szószok és pácok: fokhagymával, gyömbérrel és szója szósszal
  • Italok: kompótok, gyümölcslevek, limonádé, turmixok, likőrök
  • Édes majszolnivalók: gerezdjeiket csokoládéba márthatjuk, desszertekhez adhatjuk őket, kandírozhatjuk a héjukat

 

Klementin

  • FORMÁJA: általában gömbölyű, néha lapos.
  • HÉJA: sima, enyhén csillogó narancssárga, néha egyenesen pirosas; ha matt, a gyümölcs nem friss.
  • HÚSA: intenzív narancssárga, rendkívül ízes. Nagyon kevés magja van, vagy teljesen magnélküli.
  • ÍZE: édes.
  • TÁROLÁS: 5˚C-nál nem alacsonyabb hőmérsékleten.

 

Mandarin

  • FORMÁJA: kicsit nagyobb és laposabb, mint a klementin.
  • HÉJA: világos narancssárga, néha zöldes, enyhén rücskös; egyes fajtáinak héja erősen rásimul a gyümölcshúsra.
  • HÚSA: tömör és lédús; egyes fajtái magokat tartalmazhatnak.
  • ÍZE: édes ill. édes-savanykás.
  • TÁROLÁS: 5˚C-nál nem alacsonyabb hőmérsékleten.

Narancs

  • FORMÁJA: a három gyümölcs közül a legnagyobb, gömbölyű és nehéz.
  • HÉJA: narancssárga, meglehetősen kemény, nincsenek rajta elszíneződések.
  • HÚSA: tömör, igen ízes, lédús – létartalma legalább 35%.
  • ÍZE: édes-savanykás.
  • TÁROLÁS: hűvös, árnyékos helyen.

 

Minden citrusféle héja eltérő árnyalatú lehet, a világostól egészen a vörösesig. A héj színe tehát nem azt jelzi, hogy mennyire érett a gyümölcs.

 

Mandarintorta

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 4 nagy mandarin

Tortakrém:

  • 35 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 mandarin leveElkészítés:
  1. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojást és a kisebb kockákra vágott vajat, majd kézzel gyorsan összedolgozzuk. Akkor jó, ha egészen omlós. Simára gyúrjuk, gömböt formázunk belőle, folpackba csavarjuk és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  1. A sütőt előmelegítjük 180˚C-ra. A keményre hűlt tésztát sodrófával kinyújtjuk. Tortaformába tesszük és szorosan a forma aljába és oldalára nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk rá és sárgaborsót, száraz babot vagy sütőbabot szórunk rá, hogy ne hólyagosodjon fel. Kb. 10 percig sütjük, majd kiszórjuk belőle a nehezéket. Még 15 percig sütjük, hogy szép színe legyen.
  2. A fehér csokoládét gőz felett felolvasztjuk és magas falú edényben összeturmixoljuk a mascarponéval. A végén hozzáadjuk a mandarinlevet és jól összekeverjük. A kész krémet a kihűlt tésztára tesszük. Gondosan megtisztított mandaringerezdekkel díszítjük.

 

Kandírozott citrushéj

Hozzávalók:

  • 1 kg citrusgyümölcs • 1 bögre aprószemű kristálycukor
  • 1/3 bögre víz

Elkészítés:

  1. A citrusok héját alaposan megmossuk és mosogatókefével lesúroljuk. A gyümölcsöket meghámozzuk, a gyümölcshéj fehér részét gondosan eltávolítjuk. A héjat többször egymás után meglocsoljuk lobogó forró vízzel, hogy kicsit megpuhuljon.
  2. Egy kis lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, és addig főzzük benne a citrushéjat, amíg a víz el nem forr. A kandírozott héjat lecsepgetetjük és kisméretű befőttesüvegbe tesszük. Hűtőszekrényben tartjuk a tálalásig.

A receptben szereplő mandarin helyett nyugodtan használhatunk klementint vagy narancsot is. Nagyon finom lesz a végeredmény akkor is, ha mindhárom gyümölcsből készítjük. A különböző méretű és formájú citrusok rendkívül mutatósak lesznek!

 

Mandarinos hal édesköményes szósszal

Hozzávalók:

  • 2 bőrös halfilé (egyenként kb. 45 dkg)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 mandarin héja
  • ½ citrom leve
  • apróra vágott kapor
  • só, bors

Szósz:

  • ½ kk édeskömény-mag
  • 1 dl mandarinlé
  • 1 citrom leve
  • 13 dkg hideg vaj felkockázva
  • 2 mandarin
  • 1 citrom
  • édeskömény-levelek
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200˚C-ra. A két mandarint meghámozzuk és kisebb cikkelyekre vágjuk, a citromot felkarikázzuk. A halat megmossuk, megtörölgetjük és bőrével lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Olívaolajjal megcsöpögtetjük, rátesszük a felvágott déligyümölcsök felét és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 8-10 percig sütjük.
  2. Egy nagy serpenyőben rövid ideig szárazon pirítjuk az édeskömény-magokat. Hozzáadjuk a citrom- és mandarinlevet, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd folyamatos keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a vajdarabokat. Amikor jó sűrű és fényes lett, hozzátesszük a mandarin- és citromszeleteket és az édeskömény-leveleket. Felforraljuk és félretesszük. A sült halat a szósszal és citrusszeletekkel tálaljuk.

 

Forró mandarinital

Hozzávalók:

  • 1 liter friss almalé
  • 2 mandarin
  • 5 szem szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 1 darabka gyömbér
  • 1 ek méz
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

  1. Az almalevet (a legjobb, ha frissen préselt gyümölcslevet használunk) egy lábasban lassú tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a vastag karikákra vágott mandarint és a fűszereket: a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért. 30 percig lassan melegítjük (ne forraljuk). Végül hozzátesszük a mézet és ízlés szerint citromlével ízesítjük.
  2. Bögrékbe szűrjük és gyümölcsgerezdekkel díszítjük.