Advent – az első vasárnap

2018. december 2.

Megkezdődött Advent. A keresztény világ ebben az időszakban Jézus megszületését, a fény eljövetelét várja. December, egészen advent utolsó napjáig a böjt, a bűnbánat és a jócselekedetek ideje is. A négy vasárnapot felölelő ünnepi hetek nemcsak a vallásos családokban hoznak készülődést. Közeledik egyik legszebb ünnepünk, ennek megfelelően, ki-ki szokásai szerint adventi koszorút vagy naptárat helyez ki otthonában, szeretteire gondol, és lélekben is már a karácsonyra hangolódik.

Forrás: pinterest

A négy vasárnapot jelzi a négy gyertya. Advent utolsó napja december 24. Minden vasárnap eggyel többet gyújtunk meg: ahogy megyünk bele a sötétségbe, az egyre hosszabb éjszakákba, úgy nő a fény a koszorún, végül pedig a karácsonyfa borítja fénybe karácsony éjszakáját. A lila a bűnbánatot, a rózsaszín az örömöt jelképezi. (Ma már midenféle színekben pompáznak a koszorúk.)

Minden adventi gyertya szimbolizál egy fogalmat. Az első lila a hit és a remény szimbóluma. “Próféta gyertyaként” említik, emlékezésül a prófétákra, különösen Ézsiásra, aki megjövendölte Jézus születését.

A második lila a szeretetet jelképezi. Egyes hagyományok ezt “Betlehem gyertyának” nevezik, a jászol emlékére, ahol a Megváltó született.

A harmadik gyertya hagyományosan rózsaszín, amit „Pásztorok gyertyájának” is hívnak, és az örömöt képviseli.

Az utolsó, a negyedik az „Angyalok gyertyája”. A békét szimbolizálja.

Sok helyen, főleg a gyerekes családokban, szokás lett adventi naptárat nyitni. Számtalan formája lehet és többnyire 24 kis dobozt, tasakot tartalmaz. A karácsony közeledtét minden egyes nap valami titokzatos, kedves, édes meglepetés jelzi.

A várakozás heteiben nem csupán otthonunkat, lelkünket is rendbetesszük, megtisztítjuk. Az országszerte megrendezett adventi vásárok, kiállítások, koncertek pedig jó alkalmakat teremtenek arra, hogy mindezt barátainkkal, szeretteinkkel közösen tegyük.

Gyújtsuk meg az első adventi gyertyát!