Édes-mézes karácsonyi ízek

2018. december 8.

Ünnepi készülődésünk külön fejezete a sütés. Egyre többen vállalkozunk arra, hogy a mézeskalácsnak is magunk álljunk neki. Sokan gyerkőccel, barátokkal közös programként készítik advent idején. Jó tudni, hogy a tészta előre is bármikor begyúrható, a mélyhűtőben akár fél évig is tárolható! De vannak ötleteink a villámgyors, akár hirtelen betoppanó ismerősök megvendégeléséhez is! A hagyományos és reform mézeskalácsunkon kívül hoztunk erre a hétre két pofonegyszerű mézes-gyümölcsös muffint is!

Karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók:
  • 1 egész Tesco Finest friss tojás
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1,5 dl méz
  • 1 csomag mézeskalács fuszer
  • 5 dkg Héra főzőmargarin

Elkészítés: A megolvasztott mézet és a margarint elkeverjük a porcukorral, a tojással és a fűszerkeverékkel. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd apránként adagoljuk a mézes keverékhez. Az elkészült tésztát hűtőben, 6-7 órát állni hagyjuk. Hűtés után, fél cm vastagra nyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. 180 fokos, előmelegített sütőben, aranybarnára sütjük.

 

Mézes-almás muffin

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 3 darab Tesco Finest friss tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 20 dkg alma (reszelve)
  • 5 dkg darált dió
  • 2 kanál méz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra és kivajazunk, vagy papírral kibélelünk egy 12 részes muffinsütőt. A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban, habosra keverjük a tojást a mézzel, a tejjel és az olajjal. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belekeverjük a reszelt almát és a diót is. A formákat háromnegyedig töltjük a masszával és 20-25 percig sütjük (tűpróba).

 

Aszalt barackos-mézes muffin

Hozzávalók:
  • 2 darab Tesco Finest friss tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 csipet sütőpor
  • 2 kanál vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 20 dkg aszalt barack

Elkészítés: A barackot vágjuk apró kockára, és a száraz anyagokkal keverjük össze. A nedves anyagokat habosítsuk ki, és keverjük bele a lisztes keveréket. Ha összeállt a tészta, akkor rakjuk bele vajazott-lisztezett formákba, és előmelegített sütőben, 175 fokon süssük meg. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Mézeskalács rozslisztből

Hozzávalók:
  • 450 g rozsliszt
  • 150 g cukor
  • 50 g vaj
  • 2 darab tojás
  • 3 kanál méz
  • 1 kanál mézes fűszerkeverék
  • 1 kanál fahéj
  • 1 tk tartármártás
A dekorációhoz: 
  • 1 zacskó mandula
  • 1 zacskó dió

Elkészítés: Melegítsük fel a tejet egy fazékban, a mézzel és a vajjal együtt. Adjuk a langyos keverékhez a tojást. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is. Készítsünk belőle sima tésztát, hagyjuk pihenni 15 percig. Nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra. Vágjunk ki a tésztából tetszőleges formákat. Pihentessük kb. 5 percig. Kenjük meg tojássárgájával. Díszítsük mandulával és dióval. Süssük 210 fokon 6-10 percig.

 

Kellemes készülődést, finom illatokat, jó ízeket kívánunk!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/receptek

s