Édes karácsony – ezeket az ünnepi süteményeket szeretik Európában

2018. december 25.

Méz, aszalt gyümölcsök, mák, dió, mandula, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, csoki, szerecsendió. Bármerre is induljunk az öreg kontinensen, ezeket a hozzávalókat találjuk a csodás karácsonyi finomságokban. Összeszedtük szomszédaink és távolabbi népek hagyományos ünnepi édességeit, amikből mi is meríthetünk egy-egy ötletet, ha már megvannak a hazaiak, vagyis a beigli és a mézeskalács. 

Németország: Többféle hagyományos sütit készítenek, de a Stollen elmaradhatatlan. A kelt tésztába marcipán, kandírozott narancs- és citromhéj és vanília kerül, meglocsova egy kis rummal. Hosszúkás formája van és pocukorba forgatják, ezután az asztalon szeletelik. Ott van még a Zimtsterne, ami nélkül nincs karácsony: azaz fahéjas csillagok. A tésztába leginkább mandula és fahéj kerül, lisztet egyáltalán nem, vagy csak alig tartalmaz. Csillag alakú kiszúróval formázzák, a tetejére tojásfehérjéből készült máz kerül. A Marzipanbrot (marcipánkenyér) szintén sok család ünnepi asztalán megtalálható.

Olaszország: Régiónként egyedi sütik is készülnek, de Itália szerte készítenek panettone-t, ami egy könnyű tésztájú kuglóf. Kandírozott citrusfélékkel, csokoládéval, mazsolával ízesítik, és porcukorral szórják meg a tetejét. Szintén sok helyen készítik a pandoro-t, a csillag alakú brióst mascarpones ízesített krémmel fogyasztják.

Ausztria: A karácsonyi menü után a Sacher-tortát tálalják, de mint ahogy egész német területen bárhol, így az osztrákoknál is ott találjuk a Stollen-t az ünnepi asztalon.

Anglia: Elmaradhatatlan a karácsonyi puding. A pudingba kerülő aszalt gyümölcsöket már hetekkel korábban alkoholba áztatják, majd a kész édességet brandyvel leöntve és meggyújtva tálalják. Alapízeihez tartozik a szegfűszeg, a szerecsendió és a fahéj.

Dánia: A Grod, vagyis a mandulás rizspuding mindenképpen az ünnepi asztalra kerül.

Franciaország:Buche de Noel (“karácsony szája”) nálunk csokoládés fatörzsként ismert, és délen nagyon népszerű a 13 karácsonyi desszert névre hallgató finomság, ami 13 alapanyagból készül: csonthéjasokból, aszalt gyümölcsökből, marcipánból, birsalmasajtból, körtéből és csokoládéból.

Görögország: A hagyományos karácsonyi sütemény a Krisztus-kenyér, azaz a Christopsomo. Ez a kelt, kenyérszerű tészta naranccsal, fügével és borral ízesített.

Finnország: Az ünnepi sütemény a joulutorttu, ami egy pite, szilvalekvárral töltve.

Norvégia: Mandulával megszórt vaníliás tallér nélkül nincs ünnepi asztal. Náluk is közkedvelt a fűszeres mézeskalács.

Svédország: Ünnepi tortájuk mandulás, ünnepi kalácsuk kelt tésztából készül, és sáfrány, mazsola ízesti. A gyömbéres aprósütemény is sok család asztalán ott van. Egyik jellegzetes karácsonyi édességük a Risgryngrot, egy ízes rizsfelfújt.

Lengyelország: Különleges az Oplatek, amivel megajándékozzák egymást karácsonykor. Ez egy szentképpel megnyomott ostya. Ünnepi asztalukon megtalálhatjuk a mákos kalácsot.

Csehország:  Vánočka – a becenévre emlékeztető kalácsnév élesztős kelt tésztát takar. Általában 9 fonata van, a tésztába vaníliás cukrot, citromhéjat, szerecsendiót, csillagánizst, mazsolát, mandulát, őrölt gyömbért, narancs reszelt héját, cukrozott vegyes gyümölcs héjat, diót lehet tenni. De persze nem egyszerre mindet!

További karácsonyi érdekességek itthonról és a nagyvilágból ötletekkel, receptekkel: https://tesco.hu/hello/szezon/karácsony