Szilveszteri klasszikusok: a kaszinótojástól a kókuszkockáig

2018. december 29.

Valóban klasszikus menüvel készültünk nektek az év utolsó napjára hangolódva. Szilveszteri asztalunkon egy franciasalátaágyon virító kaszinótojás csapat, továbbá egy tormakrémes sonkatekercs társaság helyezkedik el. Miután velük végeztünk, jöhet a csodás kókuszkocka, amit akár málnaszörppel, akár jófajta pezsgővel is leöblíthetünk. 

Kaszinótojás

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 12 darab Tesco Finest friss tojás
  • 3 kanál majonéz
  • 2 kanál Tesco Finest dijoni mustár fehérborral

Elkészítés: Megfőzzük a tojást, hideg vízzel lehűtjük, megpucoljuk. Félbe vágjuk, a tojássárgáját kikaparjuk, összetörjük, sóval, majonézzel, mustárral ízesítjük. Visszatöltjük a tojásba.

 

Franciasaláta

Hozzávalók:
  • 20 dkg burgonya (főtt)
  • 20 dkg alma
  • 30 dkg sárgarépa (főtt)
  • 20 dkg ecetes uborka
  • 20 dkg zöldborsó (főtt)
  • 10 dkg fehérrépa (főtt)

Elkészítés: A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a továbbiak előtt hagyd kihűlni.) Sózd, borsozd, ízesítsd citromlével és keverd össze a tartármártással. Kifejezetten jót tesz, ha a salátát tálalás előtt, 2-3 órát jégszekrényben érleled. A hidegtálunk alapja lesz, így ágyazunk meg a kaszinótojásainknak! Ez esetben egy kevés felolvasztott és lehűtött aszpikot is belekeverhetünk a salátánkba, amitől még jobb lesz a tartása.

Tipp: mirelit franciasaláta-alappal is készíthetjük.

 

Tormakrémes sonkatekercs

Hozzávalók:
  • 100 g vaj
  • 50 g torma (ecetes)
  • 200 g gépsonka (szeletelt)
  • 100 g mártás (besamel)

Elkészítés: A habosra kevert vajhoz, hozzákeverjük a hideg, sűrű besamelt. Tormával ízesítjük és krémmé keverjük. A szeletelt gépsonkát ezzel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük.

 

Kókuszkocka

Hozzávalók:
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej (+6 ek. a mázhoz)
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg cukor (+6 evőkanál a mázhoz)
  • 5 dkg margarin (+20 dkg a mázhoz)
  • 3 kanál kakaópor
  • 2 kanál méz

Elkészítés: A cukrot, a margarint és a tojást, két evőkanál folyékony mézzel habosra keverjük. A sütőport a liszttel összekeverjük és a kikavart masszához adjuk. 2 dl tejet adunk hozzá és jól összekeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és lassú tűznél megsütjük. Sütés után, kockákra vágjuk. Amikor kihűlt, csokimázba forgatjuk és kókuszreszelékbe mártjuk.

 

Boldog új évet kívánunk!

 

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/