Téli ízek, melengető fogások

2019. január 5.

Csupa-olyan étellel készültünk január első hétvégéjére, amikben ott vannak a tél ízei. A lencse elmaradhatatlan, a cékla és az alma egészséges, a fahéjas-gyömbéres süti pedig még az ünnepet idézi. Jó főzőcskézést idén is!

Lencseleves oldalassal

Hozzávalók:

  • 1 kk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 kanál liszt
  • 1 kk cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kanál Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 1 kanál ecet
  • 1 mk Tesco Finest dijoni mustár fehérborral
  • 1 kk paprika
  • 1 darab babérlevél
  • 20 dkg lencse
  • 30 dkg hús (füstölt oldalas)

Elkészítés: A lencsét, miután váltott (hideg-meleg) vízben megmostuk, legalább egy órára beáztatjuk hideg vízbe. Kevés olajon finomra vágott hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Elkeverjük, erre jöhet a lencsénk. Ha van, füstölt húsos lével öntjük fel, ha nincs, sima vízzel. Megsózzuk, borsozzuk, kevés babérlevéllel fűszerezzük. Amikor már szinte készen van, cukorral lepirított barna rántást készítünk, majd besűrítjük vele a levest. Tejfölt adunk hozzá, ecettel mustárral ízesítjük és jól kiforraljuk. Tálaláskor pirított zsemlekockával megszórjuk.


Céklasaláta tormás almamártással

Hozzávalók:
  • 1 kg cékla
  • 1 kanál cukor
  • 4 kanál tejföl
  • 2 darab alma
  • 2 kanál alma cider
  • 6 kanál torma
  • 2 csokor zsázsa

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk le a cékla leveleit, majd óvatosan mossuk és szárítsuk meg. Csomagoljuk egyenként fóliába, majd süssük 1-2 órán keresztül, míg meglágyul. Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg. A szószhoz keverjük el egy serpenyőben az almát és a cukrot egy evőkanál vízzel. Fedjük le és süssük addig, míg az alma megpuhul. Vegyük le a tűzről, öntsünk rá borecetet és pürésítsük botmixerrel. Szórjuk rá a tormát, a tejfölt, ízesítsük sóval, borssal. Tálaláshoz szórjunk zsázsát egy tálba, tegyük rá a felszeletelt céklát és öntsük hozzá az elkészült almaszószt. Vajas pirítóssal vagy anélkül is fogyaszthatjuk.


Fahéjas-gyömbéres tekercs

Hozzávalók:
  • 120 g liszt
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szárított gyömbér
  • ½ tk 
  • 5 darab tojás (nagyobb)
  • 120 g cukor
A töltelékhez: 
  • 250 g mascarpone (szobahőmérsékletű)
  • 7 kanál vaj (szobahőmérsékletű)
  • 200 g porcukor
  • 1,5 tk vaníliás cukor

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a fahéjat, a szárított gyömbért és a sót. Válasszuk külön a tojássárgáját a fehérjétől. Verjük fel a sárgáját, adjuk hozzá a cukor felét és keverjük simára. A fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgás masszához óvatosan adjuk hozzá a fehérjét. Sütés után tegyük egy nedves kendőre, majd óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt. Tekerjük a tésztát a kendőbe és hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a tölteléket: egyszerűen keverjük simára az összes hozzávalót. Óvatosan vegyük ki a kendőből a tésztát, töltsük meg a töltelékkel és tekerjük fel. Szórjunk rá porcukrot és már tálalhatjuk is.

 

Jó étvágyat kívánunk!
További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/