Tápláló és finom! Változatok burgonyára

2019. január 12.

Nagyon-nagyon szeretjük a krumpliételeket! Ezen a héten a burgonya oltárán áldozunk, hiszen nagyon értékes tápanyagforrás! Sok vitamint, energiát tartalmaz, ami főként most, a téli hónapokban jóságosan melegíti bensőnket. Ráadásul a diétában vagy fogyókúrázásban is barátunk lehet! Jöjjön hát egy szuper leves, egy tepsis-hagymás változat, és egy finom burgonyafánk recept. Jó főzőcskézést!

De ismerjük a burgonyát, ezt a mindig kéznél lévő zöldségünket valójában? Tudtad, hogy egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit? Táplálkozásunkban többek között ezért is tölt be fontos szerepet.

  • Szénhidrátból tartalmaz a legtöbbet, méghozzá keményítő formájában.
  • C-vitamin is van benne, 10 dekában egy felnőtt javasolt napi adagjának egynyolcada. Az újkrumpliban ennek duplája is lehet!
  • Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti.
  • Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában.
  • A burgonya kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt, de hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza. Alacsony kalóriatartalma miatt főtt változata segít a diétában és a fogyókúrában is. (A sültkrumplinak a háromszorosa is lehet a kalóriaértéke!)

Krumplifőzelék

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 kanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 kg burgonya
  • 1 kk pirospaprika

Elkészítés: Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk kockára, mossuk meg. Pucoljuk meg a vöröshagymát, azt is vágjuk kockára. Olajon, pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg kevés pirospaprikával, keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a krumplit és keverjük pár percig. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk meg, adjuk hozzá a babérleveleket. Főzzük kisebb lángon. Keverjük el a tejfölt a liszttel, majd lassan adagolva adjuk hozzá a megfőtt krumplihoz. Főzzük még pár percig, kevergetve.


Tepsis hagymás burgonya

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 2 darab Tesco Finest San Marzano paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg burgonya
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, nagyobb gerezdekre vágjuk. A hagymákat megpucoljuk és karikákra szeljük. A tepsit kikenjük olívaolajjal, beleterítjük a burgonyát rá a hagymakarikákat és fűszerezzük. Alufólia alatt sütjük fél órát majd levéve a fóliát pirítjuk.


Burgonyafánk zsemlemorzsával

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 3 darab Tesco Finest friss tojás (panír)
  • 3 darab burgonya
  • 3 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa (panír)
  • 20 dkg átszitált liszt

Elkészítés: A megtisztított nyers burgonyát finoman lereszeljük, a levét lecsurgatjuk, majd lisztet, tojást, sót,sütőport adunk hozzá és tésztát készítünk belőle. A tésztákat panírozzuk, és zsírban hirtelen kisütjük, lábasba rakjuk, zsírral meglocsoljuk, kevés víz hozzáadásával készre pároljuk.

Jó étvágyat kívánunk!
További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/