43 millió adag élelmiszert mentettünk meg az elmúlt években – Így!

2019. január 15.

205 magyarországi áruházunkból már több mint 160-ban bevezettük élelmiszermentő programunkat. 2014 szeptemberétől 2018 novemberéig több mint 17 000 tonna élelmiszert ajánlottunk fel jótékony célra, ez nagyságrendileg 43 millió adag ételnek megfelelő mennyiség. Stratégiai terveink szerint 2020-ra minden közép-európai, így összes magyar áruházunk készen áll majd  arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadja. Élelmiszert menteni azonban nem egyszerű feladat, sok kritériumnak kell megfelelni.

Amit mi vállalunk 

Hiszünk benne, hogy nemcsak felelősek vagyunk érte, de lehetőségünk is van csökkenteni az élelmiszer-pazarlását a saját működésünk során is. Éppen ezért együttműködünk szállítóinkkal, partnereinkkel, civil és kormányzati szervekkel, hogy a termőföldtől az asztalig csökkentsük az élelmiszer-pazarlást. Célunk, hogy a Tescónál egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba!

Az élelmiszer-pazarlás ellen 2007  óta lépünk fel aktívan, akkor kezdődött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel azóta is tartó szakmai együttműködünk és közös gondolkodás. Időközben 205 magyarországi áruházunkból már több mint 160-ban bevezettük élelmiszermentő programunkat (az áruházak bevonása folyamatos), amely keretében az Élelmiszerbank koordinációja mellett, több mint 200 jótékonysági szervezeten keresztül, napi rendszerességgel juttatjuk el az élelmiszer-felesleget az áruházaink környékén élő rászorulóknak. 2014 szeptemberétől 2018 novemberéig több mint 17 000 tonna élelmiszert ajánlottunk fel jótékony célra. Ez nagyságrendileg 43 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Az átadásra szánt élelmiszer-felesleg alatt az emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas, de már nem eladható pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket, illetve tartós élelmiszereket értjük.

Emellett nagy hangsúlyt helyezünk az átláthatóságra és a szemléletformálásra is: Közép-Európában az első és egyetlen kiskereskedelmi láncként tesszük közzé jelentés formájában a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Stratégiai terveink szerint 2020-ra minden közép-európai áruházunk készen áll arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadja.

A nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozunk azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és a civil szervezetek kapacitását is.

Kihívások az élelmiszermentés során

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a kereskedelmi mentés során minden áruház esetében partnerszervezeteken keresztül juttatja el az élelmiszert a nélkülözőkhöz. Az élelmiszermentés komoly emberi erőforrást igényel, jelentős szállítási és szervezési költséggel jár.

Az adományok napi szintű elszállítását nagyban befolyásolja az, hogy melyik településen található olyan (civil, önkormányzat, egyházi alapítvány stb.) karitatív szervezet, amely egy héten legalább 5 napon el tudja szállítani a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszereket. Van olyan település, ahol nem jelentkeznek és toborzással sem található olyan partnerszervezet, amely mindezt vállalni tudná – azzal együtt sem, hogy az élelmiszer, amit kapnak, minden esetben ingyen van.

A vállalatoknál keletkező élelmiszer-felesleg minél nagyobb arányú mentéséhez a jelenleginél jóval több anyagi és emberi erőforrásra és támogatásra lenne szükség mind az állam, az önkormányzatok és a piaci szereplők részéről. Mi élen járunk ebben, nem csak élelmiszerrel, de anyagi forrásokkal is segítjük az élelmiszermentést. Csak az elmúlt 2 évben közel 70 millió forinttal támogattuk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját. Emellett 2018 novemberében kisteherautót adományoztunk a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület számára. A tőlünk kapott járművel az egyesület a mentett élelmiszereket juttatja el a rászorulókhoz.

Az élelmiszer-pazarlás nem csak a vállalatok esetében kérdés. A fogyasztók által kidobott felesleg a legjelentősebb tétel, ha a teljes élelmiszerláncot nézzük. Ezen edukációval, a probléma minél szélesebb körben történő ismertté tételével lehetne változtatni. Éppen ezért január első három hetében áruházainkban plakátokon hívjuk fel a vásárlóink figyelmét az élelmiszer-pazarlás elleni közös küzdelem fontosságára.

A partnerszervezetek bevonásának kritériumai

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület olyan, szociális munkát végző, karitatív szervezeteknek adja az élelmiszert, amelyeknél megvannak az emberi, anyagi és a tárgyi feltételei az élelmiszer átvételének, szállításának, tárolásának és kiosztásának, valamint akiknek a működése megbízható és átlátható, továbbá az adott bolthoz közel dolgoznak.

Emberi feltételek: elegendő létszáma és ideje van a szervezetnek, hogy az élelmiszert felelősen tudja kezelni és kiosztani.

Anyagi feltételek: folyamatosan és rendszeresen tudja hetente minimum 5 napon keresztül kezelni az adományokat, módjában áll a higiéniai feltételek megteremtésére, meg tudja vásárolni az élelmiszerek tárolására alkalmas zsákokat a péktermékekhez. Olyan autóval rendelkezik, amely zárt, higiénikus, megfelelő méretű a termékek szállításához. Telephelyén/osztóhelyén az általános minőségbiztosítási-higiéniai feltételek adottak, a hűtött termékek tárolásához rendelkeznek hűtővel. Az átlátható működés része, hogy az anyagi forrást semmiképp nem úgy teremti meg a szervezet, hogy pl. pénzt kér a rászorulóktól az élelmiszerekért.

A szervezetek működését és az élelmiszer útját az Élelmiszerbank folyamatosan ellenőrzi, monitorozza.