Téli baleseti kisokos – hogy jól tudj segíteni, ha baj van!

2019. február 1.

Talán te is jártál már úgy, hogy elsősegélyt kellett volna nyújtanod, de hirtelen lefagytál? Ne csüggedj, nem vagy egyedül! Viszont, azért, hogy legközelebb csak a járda fagyhasson le, összeállítottunk neked egy apró, de nagyon hasznos kisokost télre! Íme!

Utcai vagy sportbaleset. Egy pillanat műve, de hetekre, hónapokra megkeseríti az életünket egy rossz lépés, egy jeges ösvény vagy egy letakarítatlan járda, esetleg egy koripálya, ami bizony főként a kezdőknek nagyon csúszós! És akkor még a klasszikus síbalesetekről nem is beszéltünk. A lényeg: bokaficam, lábtörés, könyökzúzódás járhat egy téli baleset nyomában. Jó tudni, hogy mit érdemes tenni, mielőtt kiérnek a mentők, vagy beértek a sürgősségire!

Csak nyugodtan! A legfontosabb,  hogy megpróbáld megnyugtatni a sérültet, hogy ne kapjon sokkot. A törött végtagot tartsd fixen, fontos, hogy a törésnél lévő ízületek ne mozduljanak el. A sérült kart kendővel (ha nincs kéznél, akkor pulóverrel) rögzítsd, a lábat hozzákötheted a másikhoz, az nyugalmi helyzetben tartja. Nyílt törésnél a sebet steril kötszerrel fedd le, közben nyomással akadályozd meg a vérzést.

Fontos! A sérültnek ne adj ételt és italt sem! Lehet, hogy sürgős műtétre vagy érzéstelenítésre lesz szüksége. Ha a sérült autóval szállítható, például kéztörés esetén, azonnal menjetek a sürgősségire, vagy hívd a mentőket!

Milyen számot kell hívnunk, ha baj van?

112 – három szervezet, egyetlen telefonszám! Bárhol is vagy az Európai Unióban és bajba kerülsz, ezt a számot kell csak megjegyezned! Az itt elérhető diszpécser, miután meghallgatta, mi a baj, a megfelelő szervhez irányít: mentők, katasztrófavédelem, rendőrség. Egyre több unión kívüli ország is kiépítette 112-es rendszerét, így könnyítve meg a segélyhívást. Minden további információ a 112-ről IDE kattintva olvasható!

Fontos! Nemzeti segélyhívószámaink is megmaradtak, jelesül a 104 a mentők, a 105 a katasztrófavédelem (tűzoltók), a 107 pedig a rendőrség telefonszáma.

Mit mondjunk a mentőknek a telefonban? Ahhoz, hogy valaki életveszélyes vagy legalábbis nehéz helyzetben mentőt hívjon, egy jó adag lélekjelenlétre is szükség van. Minél világosabban el tudod mondani a helyzetet, annál könnyebb lesz a mentők dolga. Itt egy apró lista a legfontosabb információkkal:

  • Neved, telefonszámod
  • Cím, ahol a baleset történt, vagy ahová a mentőket kéred.
  • Röviden mondd el, mi történt, fontos, hogy a lényeges dolgokat mondd, gondolj arra, hogy a vonal túlsó végén egy profi hallgat téged, fog segíteni!
  • Mondd el, hányan sérültek meg.
  • Írd le, milyen a sérülés, például bokaficam, vérző végtag vagy fej. Ne próbálj diagnózist felállítani vagy találgatni, csak azt írd le, amit látsz, vagy amit a szemtanú mondott.
  • Mondd el, milyen segítséget nyújtottál, vagy milyen segítségnyújtás van folyamatban, kérhetsz tanácsot elsősegélynyújtáshoz is.

Reméljük, nem lesz szükséged a kisokosra, de ha mégis, nagy hasznodra lehet!