Közeledik a szerelmesek napja! Valentin (Bálint)-napjának közelgő alkalmából ezen a héten csupa olyan recepttel készültünk, amik alapanyaga afrodiziákum. Hogy mik is a szerelmi étkek összetevői? Meglepően sok olyan gyümölcs, zöldség, hús, mag és fűszer van, ami mind-mind vágyfokozó hatású! Merüljünk el együtt ebben az ínycsiklandó, érzéki világban, és tegyünk asztalalunkra a finomságokból ezekben a napokban!
Gesztenyés burgonyakrémleves
- 6 darab burgonya
- 1 darab hagyma
- 2 csomag gesztenye (előfőzött)
- 250 ml főzőkrém
- 2 csipet só
- 4 szelet kis bacon
- 1 adag kömény
- 1 adag őrölt fekete bors
- 1 adag kakukkfű
- 1 kanál olaj
Elkészítés: Főzzük meg a hagymát és 5 db burgonyát. A hatodik burgonyát vágjuk szeletekre. Dinszteljük olajban a hagymát, adjuk hozzá a burgonyát, sót, borsot, majd keverjük össze. Öntsünk rá vizet, főzzük 10-15 percig. Adjuk a burgonyához a gesztenyét. Főzzük fel, majd alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és sót, borsot. Süssük meg a bacont. Olajban süssük ki a szeletekre vágott burgonyát. Tálaljuk a levessel és a baconnel.
Mentás bárányszelet
- 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
- 1 kanál cukor
- 2 fej vöröshagyma
- Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
- 2 dl tejszín
- 1 csésze vörösborecet
- 1 csésze húsleves (csirke)
- 4 szelet bárányhús (csontozott, 20 dkg adagonként)
- 3 kanál menta (aprított levél)
- 2 marék sóska
Elkészítés: Egy üvegtálban, az ecetet elkeverjük a mentalevéllel. A hagymákat felszeleteljük és hozzáadjuk az ecethez. A tálba helyezzük a hússzeleteket, borsozzuk, elkeverjük, majd 1 órán át, letakarva marináljuk. Egy grillserpenyőt olajspray-el bespriccelünk, majd felmelegítjük. A húst és a hagymaszeleteket, egy lyukas szedőkanállal, a forró serpenyőre átszedjük. 3-4 percig, mindkét oldalon átsütjük. A húst átszedjük egy tálba, melegen tartjuk. A serpenyőbe öntjük a marinádot, rászórjuk a cukrot, felforraljuk és főzzük, míg a felére sűrűsödik. Hozzáöntjük sóskát és a húslevest, majd ismételten a felére főzzük. Tejszínnel dúsítjuk. A húst tálaljuk és a szósszal leöntjük.
Diós sárgarépatorta gyömbérrel
- 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
- 5 darab Tesco Finest friss tojás
- 1 csipet sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 15 dkg sárgarépa
- 1 csipet őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- 1 csipet szódabikarbóna
- 5 dkg darált dió
- 1 csipet gyömbér
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 35 dkg átszitált liszt
Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, szegfűszeget, a szerecsendiót és a sót egy tálban összekeverem. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Apránként hozzáadom a fűszeres lisztet, a durvára vágott diót, a mazsolát és a reszelt sárgarépát. A tésztát kivajazott, kilisztezett formába öntöm és tűpróbáig, kb. 45-50 percig sütöm.
Diós-csokis muffin
- 3 darab Tesco Finest friss tojás
- 25 dkg liszt
- 2 dl tej
- ½ tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tábla étcsokoládé
- 15 dkg darált dió
- 1 darab citrom reszelt héja
Elkészítés: A csokoládét reszeljük le, vagy vágjuk apró kockára. A száraz anyagokat keverjük össze. A többi hozzávalót, robotgéppel habosítsuk fel és keverjük bele a száraz anyagokat. Fakanállal keverjük ki a tésztát. Rakjuk muffinformákba, majd 175 fokos sütőben süssük meg.