Tesco: Igen a 100% újrahasznosításra

2019. február 5.

Jön a fenntartható csomagolás a Tescónál – mi is ez valójában?

Ma közzétettük közép-európai kötelezettségvállalásainkat arról, hogyan csökkentjük a jövőben a csomagolások miatti környezetszennyezés mértékét. Elkötelezettek vagyunk, hogy a 3 pontból álló tervünket megvalósítsuk Közép-Európában. Hogyan szeretnénk elérni céljainkat és miként segíthetnek ebben vásárlóink? Most kiderül!

Célkitűzéseink

  • 2020 végére eltávolítjuk a nehezen újrahasznosítható anyagokat a sajátmárkás termékeink csomagolásából.
  • 2025-re 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tesszük a sajátmárkás termékeink csomagolását.
  • Együttműködést kezdeményezünk a többi kiskereskedővel, szállítóval, illetve a csomagoló- és a hulladék-feldolgozó ipar szereplővel a lehető legtöbb műanyag csomagolóanyag újrahasznosításának és újrafelhasználásának érdekében.

  1. A nem újrahasznosítható anyagok eltávolítása

Célunk, hogy a sajátmárkás termékeink csomagolásából eltávolítsuk az összes nehezen lebomló anyagot. Már tájékoztattuk erről beszállítóinkat és velük együtt dolgozunk azon, hogy egyszerűsítsük a csomagolásban használt anyagok típusait, kevesebb csomagolás legyen a termékeken, és a csomagolást könnyebben újra tudjuk hasznosítani.

Sajátmárkás termékeinek csomagolását 100% -ban újrahasznosíthatóvá szeretnénk tenni, úgy, hogy 2020-ig eltávolítjuk az olyan nehezen újrahasznosítható anyagokat, mint a PVC (polivinilklorid), PS (polisztirol) és PC (polikarbonát).

  1. 2025-re 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tesszük a smárkás termékeink csomagolását

Célunk, hogy termékeink csomagolása felhasználóbarát, újrahasznosítható, újrafelhasználható és új termékké alakítható legyen.

A csomagolásokat úgy kell megtervezni, hogy semmilyen része ne akadályozza a csomagolás újrahasznosítását. Például: ha két újrahasznosítható anyagot összeragasztunk, azzal egyik sem lesz újrahasznosítható, vagyis egy újrahasznosíthatatlan csomagolást kapunk.

A lehető legkevesebb, de megfelelő mennyiségű csomagolóanyagot használunk majd, természetesen a biztonságot, a minőséget és a piaci igényeket szem előtt tartva. Lehetőség szerint csökkentjük a csomagolóanyagok vastagságát és súlyát is.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak az áruházakban maradó csomagolóanyagokra is.

  1. Iparági együttműködések

A csomagolásnál használt anyagok egyszerűsítése csak az első lépés az úgynevezett zárt csomagolóanyag körforgás kiépítése felé. A csomagolóanyagok kérdéskörének ily módú megközelítése a körkörös gazdaság elveit követi. Ez egy olyan modell, amelyben minden anyagot újra felhasználnak vagy visszaküldenek, majd újrahasznosítanak, így a rendszerben keletkezik szemét. A zárt csomagolóanyag körforgás létrehozásában a kormányoknak, a termék- és csomagológyártóknak, valamit a kiskereskedelmi szektornak együtt kell működnie. A vásárlók szerepe is kiemelten fontos; olyan  termékek vásárlására kell ösztönöznünk őket, amelyek fenntartható forrásból származnak, a csomagolásuk pedig újrafelhasználható vagy újrahasznosítható.

Szeretnénk bevonni és inspirálni másokat is, hiszen csak együtt dolgozhatjuk ki a zárt csomagolóanyag körforgást.

A fenntartható csomagolással kapcsolatos munka hosszú távú törekvésünk. Az elkövetkező időszakban sok izgalmas ötletet és kezdeményezést próbálunk majd ki üzleteinkben.

Érdemes gyakran felkeresni az Éntescómat, ahol minden újdonságról beszámolunk!