Gombóc, gombócabb, leggombócabb…

2019. február 9.

Hogy miért szeretjük a gombócokat? Mert tökéletes formájuk mellé csodás ízek is párosíthatók! Ezen a héten  – nem félve attól, hogy gombócból megárt a sok – három bomba- recepttel készültünk: szilvás-, almás-mákos-, és túrógombóc közül választhattok! 

Almás-mákos gombóc

Hozzávalók:
  • 2 darab Tesco Finest friss tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 kg alma (nyári)
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg búzadara

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, magházát kivágva, apróra vágjuk. Összekeverjük a lágy vajjal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal, kevés sóval, annyi zsemlemorzsával, hogy gombócokat formálhassunk belőle. Ezután fél órát állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon. Lobogva forró vízbe tesszük. Amikor feljönnek a felszínre, még 4-5 percig főzzük. A darált mákot elkeverjük a porcukorral és ebbe forgatjuk a gombócokat.


Szilvásgombóc

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 3 kanál vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • 30 dkg szilva
  • 4 darab áttört főtt burgonya
  • 35 dkg átszitált liszt

Elkészítés: A főtt krumpliról, még szinte forrón húzzuk le a héját, és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni, majd a liszttel, sóval morzsoljuk el. A tojással gyúrjuk tésztává, ha kell kevés vizet adjunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Fél centi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es kockákra felvágjuk. A közepére tesszük a magozott fél, vagy egész szilvákat, egy kevés fahéjas cukorral megszórjuk. Gombócokat formálunk, hajtogatunk. Egy fazékban felteszünk forrni vizet, egy csipetnyi sót is teszünk bele. Ha lobog, belerakjuk a gombócokat, úgy 2 perc alatt feljönnek, összesen 15 percig főzzük őket. Közben elkészítjük az aranybarna, pirított morzsát. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és annyi morzsát teszünk bele, hogy mindenhova jusson, de ne legyen túl zsíros. Aki szereti, megszórhatja fahéjas (bio nád) porcukorral.


Nutellás túrógombóc

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 egész Tesco Finest friss tojás
  • 1 mk liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk vaj
  • 1 darab citrom héja
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 50 dkg tehéntúró
  • 6 dkg búzadara

Elkészítés: Az áttört túrót átkeverjük a tojással, a búzadarával, a liszttel, a reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval. 12 gombócot formálunk Nutellával a közepén úgy, hogy a hideg Nutellából, kiskanállal szaggatott golyókat, a kezünkben ellapított túróba burkoljuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük, majd vaníliás cukorral és kevés, vajjal pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/