Cékla, a finom és egészséges csodaszer

2019. március 9.

Tudtad, hogy a cékla egy valódi gyógynövény? Ráadásul kihúz minket a bajból, míg megérkeznek a primőrök! Mivel többnyire csak savanyúságnak ismerjük, ezért ezen a héten olyan recepteket hoztunk, amikkel egy kicsit más oldaláról is megismerhetitek ezt a fantasztikus, bíborszínű zöldséget, a céklát! 

Bevezető a céklabirodalomba:

A céklában sok a cink! Segít erősíteni az immunrendszert, így fogyasztásával könnyebben küzdhetjük le a tavaszi náthát, vagy fertőzéseket. A cink miatt kifejezetten férfi-gyógynövény is: segít megőrizni a prosztaták egészségét és a libidóra is jól hat!

A cékla kiváló méregtelenítésre! Különösen a májra – a test legfontosabb méregtelenítő szervére – van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. A méregtelenítés pedig az ideális testsúlyod elérésében is segít!

A cékla jót tesz a szívnek! Sok benne a kálium, ami a keringésre és az egész érrendszerre pozitívan hat.

És még alfa liponsavat is tartalmaz! Ez a csontok egészségének tesz jót és megköti a nehézfémeket.

A céklalé egy elixír! Nagyon jó kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz még rezet, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezen kívül tartalmaz folsavat is, ami jól hat a hormonokra. A rengeteg kálium jót tesz a testnek, főként az izomzatnak, és akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a levét fogyasztod!


Cékla-chips

Elkészítés: A céklát megmossuk, leszárítjuk. Vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Kevés forró olajban kisütjük. Frissen a legjobb!


Fűszeres céklaleves

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 2 kanál liszt
  • 1 kanál cukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 50 dkg cékla
  • 3 dl tejszín
  • 1 fej hagyma
  • 3 kanál citromlé
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet ételízesítő

Elkészítés: A céklát megfőzzük, egy csipetnyi sóval, bő vízben. Meghámozzuk és kockára vágjuk, majd a felolvasztott vajon pároljuk, 5 percig. Rászórjuk a fűszereket. Liszttel megszórjuk és felengedjük vízzel. Alaposan kiforraljuk és ezután botmixerrel lepürésítjük. Újra felforraljuk és tejszínnel dúsítjuk.


Sült céklasaláta

Hozzávalók:
  • 4 darab Tesco Finest friss tojás
  • 10 darab cékla
  • 1 kk torma (reszelt)
  • 1 kk citromlé
  • 1 pohár natúr joghurt

Elkészítés: A céklát megmosom alaposan, majd alufóliába tekerem. A 180 fokosra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt, puhára sütöm. Meghámozom és felszeletelem, majd meglocsolom és összeforgatom a citromlével. Meglocsolom a tormával elkevert joghurttal és főtt tojással tálalom.


Vegyes gyümölcsös céklalekvár

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 70 dkg cékla
  • 50 dkg alma
  • 1 darab ananász
  • 1 csomag dzsemfix

Elkészítés: Az almát és a céklát megpucoljuk, kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. Az ananász szintén apró kockákra vágjuk, ha konzerv ananászt használunk, akkor lecsepegtetjük, majd ezután vágjuk apró kockákra. Akár pürésíthetjük is, ha úgy szeretnénk. A gyümölcsöket és a cukrot, valamint a dzsemfixet főzőedénybe tesszük és felforraljuk, állandó kevergetés mellett. Továbbra is kevergetve, 3-4 percig főzzük, zubogva. Ha esetleg hab képződne a tetején, azt szűrővel eltávolítjuk. A kifertőtlenített és még forró üvegekbe töltjük a lekvárt, majd a fertőtlenített befőttesüveg fedőkkel lezárjuk. Pár percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztba téve, hűlni hagyjuk.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/