171 áruház – 47,5 millió adag adomány

2019. április 4.

204 magyarországi áruházunkból már 171-ből adományozzuk jótékony célra az élelmiszer-felesleget. A 2014-ben elindított élelmiszermentő programunkban a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert ajánljuk fel minden nap a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei számára. A program kezdete óta összesen több mint 47,5 millió adag étellel segítettünk így a rászorulóknak. Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a Figyelő Agrárkonferenciáján ismertette programunk legfontosabb mérföldköveit.

Élelmiszermentő programunkban közel 4000 munkatársunk foglalkozik azzal minden nap, hogy a már nem eladható élelmiszerek kidobás helyett a rászorulókhoz jussanak.  Ők – a napi munkájuk részeként – leválogatják a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut, valamint év elejétől már a lejárat előtt álló tartósélelmiszert is. A leválogatott termékeket átadják az Élelmiszerbank és partnerszervezetei munkatársainak, akik az áruházaink környékén élő rászorulókhoz juttatják el az adományokat.

Az élelmiszermentés folyamatában már áruházaink több mint 80 százaléka, összesen 171 hazai áruházunk vesz részt, amelyek 2019. február végéig összesen több mint 47,5 millió adag ételnek megfelelő mennyiségű (több mint 19 000 tonna) élelmiszert adományoztak így jótékony célra, amivel évente több mint 100 000 rászoruló mindennapjait tudjuk megkönnyíteni.

Stratégiai terveink szerint 2020-ra minden közép-európai áruházunk készen áll majd arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadja. Addig azonban még sok a teendő. A nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozunk azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és a civil szervezetek kapacitását is. A programot koordináló Élelmiszerbankkal pedig az adományok célba juttatásához további szervezetek jelentkezését is várjuk. (Tájékozódni és jelentkezni az Élelmiszerbank honlapján lehet.)

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem egyik fontos eszköze az áruházi működés folyamatos felülvizsgálata és a transzparencia. Éppen ezért mi – a közép-európai kiskereskedelmi vállalatok közül egyedüliként – idén májusban már harmadik alkalommal tesszük közzé az élelmiszer-hulladék mennyiségéről szóló jelentésünket. A 2017-es, első jelentés eredményeihez képest már egy év alatt jelentős javulást tudtunk elérni, hiszen 35 százalékkal csökkentettük az élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Pártos Zsolt, cégünk ügyvezető igazgatója a konferencián arról is beszélt, a Tesco elkötelezett amellett, hogy ugyanúgy szembeszáll a nem fenntartható csomagolással, ahogy tette azt az élelmiszer-pazarlással. Ennek érdekében már meg is tettük az első lépéseket, sőt 2020-ra 2025-re és 2030-ra kihirdettük a vállalásainkat. Minden áruházunkból az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadjuk, majd a hulladékot felére csökkentjük. Emellett törekszünk arra, hogy ne használjunk több csomagolást a szükségesnél, amit használunk az fenntartható forrásból származzon és használat után újrahasznosuljon.

A pazarlás elleni küzdelemmel az is a célunk, hogy működésünk környezetterhelését mérsékeljük. Ugyanezt a célt szolgálja az év elején bejelentett vállalásunk is, amely szerint 2020 végére eltávolítjuk sajátmárkás termékeink csomagolásából a nehezen újrahasznosítható anyagokat, valamint, hogy sajátmárkás termékeink csomagolását 2025-re 100%-ban újrahasznosíthatóvá tesszük.

Az élelmiszermentő programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán: http://bit.ly/Elelmiszermento_aruhazak.