Közeleg a húsvét – kitűnő kalácsokat kínálunk!

2019. április 13.

Vannak finomságok, amik nem hiányozhatnak a húsvéti asztalról. Ilyen a foszlós, ízletes kalács is. Ezerféle létezik belőle, van kevésbé édes, ami a sonkához-tormához-tojáshoz is jól illik, de kifejezetten desszertnek való is. Erre a hétre, virágvasárnap örömére, három olyan változatot hoztunk nektek kipróbálásra, amik a könnyen elkészíthetők közül valók. Nem fogtok csalódni!

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 70 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 6 kanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő

Elkészítés: A 4 dl langyos tejet az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatom. A lisztet a tojással, cukorral és 1 dl tejjel összedolgozom. Hozzáadom a kovászt és dagasztani kezdem. Fokozatosan hozzáöntöm a vajat, majd amikor a tészta sima, egyenletes, lefedve, 3/4 órát kelesztem. Ha megkelt, elfelezem, a feleket pedig harmadolom. 25-30 centis rudakat sodrok belőlük, ezeket pedig összefonom, így kapok két kalácsot. Tojással megkenem őket, majd 10 percig pihentetem. 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készülnek el.


Kakaós-fahéjas kalács

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 2 darab Tesco Finest friss tojás
  • 70 dkg liszt (finom)
  • 5 dl tej
  • 1 kanál cukor
  • 2 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 3 kanál kakaópor
  • 5 dkg élesztő
  • 25 darab édesítőszer (Polisweettel)

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral, 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk. 1 dl olajjal, sóval, a tojással, a maradék langyos tejben feloldott édesítőszerrel és az élesztős tejjel felverjük, kidolgozzuk. (Lágy tésztát kell, hogy kapjunk és egy kicsit ragad is.). Elfelezzük a tésztát. Az egyik felébe a maradék olajat tesszük és kis adagokban hozzáadjuk, a fahéjjal elkevert kakaót. Simára dolgozzuk. (Egy kis türelem kell hozzá, de tökéletesen eldolgozható.) Mind a két tésztát 3–3 cipóra osztjuk. Minden cipót azonos vastagságúra nyújtunk. A barna kerül alulra, ráhelyezzük a fehér tésztát. Feltekerjük, tepsiben, egymástól kissé távolabb helyezzük el őket. (Én szilikonos sütőpapírra szoktam tenni.) 1 órát langyos helyen pihentetjük. Közben kétszer-háromszor megkenjük a felvert tojással. Meleg sütőben, pirosra sütjük.


Gyümölcsös-csokis kalács

Hozzávalók:
  • 4 darab Tesco Finest friss tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl víz
  • 1 dl Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg csokoládé
  • 30 dkg narancs

Elkészítés: A tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk apránként az olajat, a meleg vizet, a sütőporos lisztet és a tojások felvert fehérjét. Vajazott-lisztezett tepsibe rakjuk, rászórjuk a kockára vágott narancsot és az összetört csokoládét. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!

További húsvéti recepteket találtok a https://tesco.hu/hello/szezon/husvet/ oldalon!