VIDEÓ! Láttál már igazi, koromtól fekete remélőket? Most itt az alkalom!

2019. április 17.

Csodás néphagyomány életben tartásához járultunk hozzá “Ön választ, mi segítünk” programunkkal. A Heves megyei Novajon évről-évre megrendezik az úgynevezett remélést, ami egy vidám téltemető, tavaszköszöntő ünnepség, a település apraja-nagyjának részvételével. Egyetlen napra a novajiak egy ál-lakodalmas társasággá alakulnak, majd felvonulnak, közben pedig… de ezt úgysem lehet elmondani! Nézzétek meg a videóban!

Novaji Remélők Egyesülete többször is nyert pályázatunkon. A reméléshez szükséges ruhákat varrattak és más fontos eszközöket szereztek be a nyereményükből, hogy igazán pompásan nézzenek ki ezen a különleges napon!

Kattintsatok a videóra!

A híres Novaji Remélés lényegéről külön honlap ad hírt: “Egy ál-lakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal, még meg nem házasodott legényei végigjárják a falu utcáit csörömpölés, zeneszó közepette. Bemennek a lányos házakhoz bekormozva az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, elfogyasztanak az iskola épületében.”

Régen a helyi iskola, ma pedig egyesületük és a helyiek szeretete tartja életben a remélést. Ruháik elkészítése, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig.

A násznép közé bárki beállhat, de vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurák is. Ilyen a drótos tót, a köszörűs, a tollas zsidó vagy éppen a kéményseprő. A koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől! Sőt, akár egy jó, vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja. Valószínűleg ettől remélés a remélés…

Ugye, hogy érdemes elindulni “Ön választ, mi segítünk” programunk pályázatán?

ITT minden fontos információ megtalálható a most futó, 6. fordulóról!