Már az összes győri Tesco áruházban mentjük az élelmiszert

2019. április 18.

Április elején a győri Köztelek, valamint Hédervári utcai Tesco Expresszek is csatlakoztak élelmiszermentő programunkhoz. Így már a megyeszékhely valamennyi Tesco áruháza jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget. Élelmiszermentő programunkban a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert adományozzuk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei számára.

Kiemelten fontos számunkra az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, ami ellen saját működésünkben is igyekszünk minél többet tenni. Célunk, hogy 2020-ig valamennyi közép-európai áruházunkat felkészítsük arra, hogy a napi működésük során keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra tudják felajánlani. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta a stratégiai partnerünk, 2014 óta velük együtt működtetjük napi áruházi élelmiszermentő programunkat is. A program keretében a kezdeményezésben résztvevő áruházaink munkatársai minden munkanap kiválogatják és összegyűjtik a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert, amit aztán az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei vesznek át és osztanak szét még aznap az áruházaink környékén élő rászorulók között.

A két győri Tesco Expressz április 10-én kezdte meg az élelmiszermentést, aminek köszönhetően a városban már az összes áruházunk részt vesz a programban. A győri áruházainkkal együtt Győr-Moson-Sopron megyében már 14 helyen adjuk át minden nap a még fogyasztható, de már nem eladható élelmiszert, amivel több mint 4500 rászoruló életét tesszük könnyebbé. Győr-Moson-Sopron megyében a program kezdete óta 2019. február végéig összesen 1 086 926 kilogramm élelmiszert adományozunk ilyen módon jótékony célra, ami több mint 2,7 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Magyarországon a 204 áruházunkból jelenleg 171-ben folyik a napi szintű élelmiszermentés. Áruházaink idén február végéig több mint 19 000 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra, ami több mint 47,5 millió adag ételnek felel meg.

Stratégiai terveink szerint 2020-ra minden közép-európai, így az összes hazai áruházunk is készen áll majd arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra adja át. Ehhez azonban nem csak áruházi szinten van még sok teendőnk – a nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozunk azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és az átvevő szervezetek kapacitását is.

A Tesco és a programot koordináló Élelmiszerbank Egyesület az adományok célba juttatásához további szervezetek jelentkezését is várja. Az élelmiszermentésben és az élelmiszer-adományok átvételében részt venni kívánó karitatív szervezetek az Élelmiszerbank honlapján tudnak tájékozódni és jelentkezni a programba.

A programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán.