Újabb 2 Pest megyei áruházunkban is mentjük az élelmiszert!

2019. május 8.

Április végén a tahitótfalui Tesco Szupermarket, valamint a pátyi Tesco Expressz is csatlakozott élelmiszermentő programunkhoz. Így Pest megyében 2 újabb áruházunk ajánlja fel jótékony célra az élelmiszer-felesleget. Élelmiszermentő programunkban a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert adományozzuk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei számára.

Kiemelten fontos számunkra az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, ami ellen saját működésünkben is igyekszünk minél többet tenni. Célunk, hogy 2020-ig valamennyi közép-európai áruházunkat felkészítsük arra, hogy a napi működésük során keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra tudják felajánlani. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta a stratégiai partnerünk, 2014 óta velük együtt működtetjük napi áruházi élelmiszermentő programunkat is. A kezdeményezésben résztvevő áruházaink munkatársai minden munkanap kiválogatják és összegyűjtik a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert, amit aztán az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei vesznek át és osztanak szét még aznap az áruházaink környékén élő rászorulók között.

két Pest megyei áruházunk április 24-én kezdte meg az élelmiszermentést, aminek köszönhetően a megyében már csaknem az összes áruházunk részt vesz a programban. Az újonnan csatlakozott áruházakkal együtt Pest megyében már 24 helyen adjuk át minden nap a még fogyasztható, de már nem eladható élelmiszert, amivel közel 13 000 rászoruló életét tesszük könnyebbé. Pest megyében a program kezdete óta 2019. március végéig összesen 1 947 143 kilogramm élelmiszert adományoztunk ilyen módon jótékony célra, ami több mint 4,8 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Magyarországon a 204 áruházunkból jelenleg 173-ban folyik a napi szintű élelmiszermentés. Idén március végéig több mint 19 600 tonna élelmiszert ajánlottunk fel jótékony célra, ami több mint 49 millió adag ételnek felel meg.

Stratégiai terveink szerint 2020-ra minden közép-európai, így az összes hazai áruházunk is készen áll majd arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra adja át. Ehhez azonban nem csak áruházi szinten van még sok teendő – a nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozunk azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és az átvevő szervezetek kapacitását is. Az adományok célba juttatásához további szervezetek jelentkezését is várjuk. Az élelmiszermentésben és az élelmiszer-adományok átvételében részt venni kívánó karitatív szervezetek az Élelmiszerbank honlapján tudnak tájékozódni és jelentkezni a programba.

A programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán.