Legyen saját kerted a lakásodban is – így használd ki az erkélyt és az ablakpárkányt!

2019. május 9.

Saját kertre vágysz, de nincs házad, aminek udvarán kertészkedhetnél?Ne szomorodj el, inkább késztsd el saját párkány- és erkélykertészetedet! Tavasztól őszig rengeteg erkély és ablakpárkány pompázik szemetgyönyörködtető színkavalkádban, most mi is adunk néhány tippet, hogyan fogj hozzá a kertészkedéshez! 

A kertészkedés egy olyan hobbi, amely csökkenti a stresszszintet és feltölt. A földdel és zöld növényekkel való munka olyan élményekhez és érzésekhez juttatja a kertészkedőt, ami semmihez sem hasonlítható. A városlakó számára a virágláda a kevés lehetőségek egyike, hogy kiélhesse kertészszenvedélyét.  Ám nem mindegy, hogy milyen virágládába, milyen növényt ültetsz. Ha ugyanis egy napfényt kedvelő növényt árnyékos erkélyen helyezel el, könnyen csalódhatsz majd a végeredményben.

A megfelelő balkonláda kiválasztása

Ha teheted, válassz önöntöző kaspót. Így csak arra kell majd figyelned, hogy rendszeresen feltöltsd vízzel a tartályokat. A növények pedig éppen annyi vizet fognak felvenni, amennyire szükségük van. Ez remek módszer arra, hogy elkerüld a virágaid kiszáradását, ahogyan a túlöntözésüket is.

Kaspók minden mennyiségben

Az önöntöző kaspók mellett választhatsz még műanyag-, fa-, vagy kerámia cserepeket. A legnépszerűbbek a műanyag virágcserepek; bizonyára azért, mert tartósak, az áruk kedvező, és rengeteg színben megvásárolhatjuk őket. Kedveltek a fából készült kaspók is, bár kevésbé ellenállóak, hiszen magukba szívják a nedvességet és emiatt gyakrabban kell cserélni őket. A legdrágább, ugyanakkor legszebb cserepek kerámiából készülnek. Sajnos ezeket viszont a fagyoktól kell védeni, mert a nagy hidegben megrepedhetnek.

A világ minden tája és virága

Amikor virágot választasz, fontos, hogy tudd, milyen körülmények között fejlődhet a legszebben. Ha északra néz az ablak, alig néhány növény fogja jól érezni magát a párkányon. A bagónia és a fukszia ebben az esetben tökéletes választás lehet, hiszen azok kevesebb napfénnyel is beérik. Azok a szerencsések, akiknek délre néz az ablakuk, rengeteg virág közül válogathatnak: egész szezonban nevelhetnek például muskátlit, gólyaorrot vagy petúniát.

Tölts fel kommentbe egy fotót a saját virágaidról!