Saláta befőttes üvegben? Naná!

2019. május 10.

Milyen egy egészséges munkahelyi ebéd? Megmutatjuk! Ha gyors és praktikus megoldásra van szükséged, akkor egy befőttes üvegbe rakott saláta, tele friss zöldséggel, bármikor elővehető. Most elárulunk néhány titkot, mert nem mindegy, hogy milyen sorrendben tesszük az összetevőket az üvegbe!

A siker titka a rétegek helyes sorrendjében rejlik. Fontos az is, hogy a salátát lezárható befőttes üvegbe tegyük, hogy tovább friss maradjon a zöldség. Ráadásul, ökológiai szempontból sokkal előnyösebb az üveg, mint a műanyag, sőt, még tisztítani is egyszerűbb. Jó választás még a porcelán edény is, mert a szeletelt zöldség fokozatosan veszít értékes tápanyagaiból, ha fénynek van kitéve.

Akkor lássuk, mi a megfelelő sorrend: a fő szabály, hogy alulra tegyük a legnedvesebb és legnagyobb darabokat, és az üveg tetejére kerüljenek a salátalevelek. A főtt élelmiszereket pedig mindenképpen hidegen rakjuk a befőttes üvegbe!

Az üveg aljára kerül a salátaöntet. Ez azért fontos, hogy ne áztassa el a saláta további hozzávalóit és a zöldség tovább maradjon friss.
Második rétegként jöhet bármi, aminek kimondottan jót tesz az öntetben történő pácolódás. Ilyen lehet akár a sárgarépa, uborka, karfiol, zeller, paprika, spárga, brokkoli, hagyma.

Következhetnek ezután a kisebb darabok, úgy mint a bab, kukorica, borsó, mazsola, csírák, avokádó, diófélék, stb. A következő rétegben olyan összetevők legyenek, melyeknek már szárazon kellene maradniuk. Ilyenek a tésztafélék, a rizs, a kuszkusz, bulgur, hajdina vagy bármilyen dara.

Ezekre jöhetnek az állati eredetű összetevők: pl. a hús, tojás, sajt, hal. A saláta tetejére a magvakat és a saláta leveleket (vagy spenótot, rukkolát) tehetünk, hiszen mindenki ropogósan, nem puhára ázva szereti ezeket.

Ha mindez kész, könnyen szállítható és munka közben az asztalnál, akár egy parkban, padon ülve is kényelmesen elfogyasztható. Már csak  össze kell rázni vagy kiborítani egy tálba.

Jó étvágyat!

Kommentelj képpel!Mutasd meg a saját befőttes üveged! Milyen saláta rejlik benne?