Illatos, zamatos és még egészséges is! Végre itt az eperszezon!

2019. május 11.

Itt az eperszezon! Talán a legjobb gyümölcs a világon: piros, üdítő, édes, zamatos! És azt tudtad, hogy szupergyümölcs is? Amellett, hogy jótékony hatásairól áradozunk, ezen a hétvégén – szokás szerint – recepteket is hoztunk nektek. Természetesen ezúttal főszerepben: az eper!

De mitől is olyan egészséges az eper?

1. Rengeteg vitamint és fitonutrienst tartalmaz. Ilyen a C-vitamin és a mangán, a jód, a kálium, a biotin, a magnézium és B6-vitamin. A fitonutrienseknek erős gyulladáscsökkentő hatásuk van.

2. Mivel nagyon magas az antioxidáns tartalma, igazi “szupergyümölcs”, rendszeres fogyasztásával csökken bizonyos betegségek kialakulásának veszélye, és még az öregedést is lassítja! Hozzájárul például a vércukorszint normalizálásához és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.

Epres tiramisu likőrrel

Hozzávalók:
  • 3 darab Tesco Finest friss tojás
  • 250 g kristálycukor
  • 30 darab babapiskóta
  • 500 g eper
  • 250 g mascarpone
  • 1 cl Amaretto

Elkészítés: Az epres tiramisu a klasszikus tiramisu szezonális változata. Hordozza magában az eredeti változat jellegzetességeit, de az ízvilágot a kávé helyett, ezúttal az eper uralja. Készítsünk elő egy tálat, amiben a tiramisu el fog féri. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyünk egy tálba epret, locsoljuk meg egy kis amaretto likőrrel és turmixoljuk pépessé. A babapiskóták egyik felét egyenként forgassuk az epres pépbe, és rakjunk ki vele egy tálat. Ezután vágjunk apróra epret, szórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük. Újabb tálban a tojássárgákat keverjük homogénné a cukorral. Ehhez jön a mascarpone. Ezután a fehérjékből vert kemény habot óvatosan a sárgájához keverjük. A krém felét tálban felsorakozott babapiskótákra szedjük, erre jön a maradék eperpépes babapiskóta, majd ismét a mascarponés krém, a tetejére pedig az apróra vágott eper. Több órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.


Epres gombóc

Hozzávalók:
  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 1 darab Tesco Finest friss tojás
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg sütőmargarin
  • 10 szem eper
  • 25 dkg tehéntúró
  • 3 cl rum

Elkészítés: A túrót áttörjük, majd az olvasztott vajjal, a tojással és a tojássárgájával összekeverjük. Ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, a rumot, egy csipetnyi sót és a lisztet. Egy órát pihentetjük, a hűtőben. Közben, a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, aztán belekeverjük a vaníliás cukrot. Az epret kicsumázzuk és megmossuk. A tésztából tenyérnyi pogácsákat formálunk és 1-1 epret teszünk rájuk, majd gombócokat formálunk és enyhén sós, forrásban lévő vízben, készre főzzük őket. Kivesszük a gombócokat, az előre elkészített cukros morzsába fogatjuk, majd porcukorral szórva tálaljuk. Megjegyzés: Nagyon finom és egy tartalmasabb leves mellé, akár főételnek is jó.


Epres szerelmeslevél

Hozzávalók:
  • 1 tasak leveles tészta
  • 1 csomag eper
  • 1 darab tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 adag tejszínhab

Elkészítés: Olvasszuk ki és hajtogassuk szét a leveles tésztát. A papírborítékot a ragasztások mentén óvatosan bontsuk vagy vágjuk szét. (Ha nincs kéznél borítékunk, egy nagyobb, négyzet alakú papírlapból magunk is hajtogathatunk egyet.) Illesszük a borítékot a tésztára és vágjuk körbe! A maradék tésztából szúrjunk ki hozzá egy szívecskét. (Annyiszor ismételjük meg a folyamatot, ahány szerelmes levelet szeretnénk készíteni.) Helyezzük a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe. Halmozzunk ízlés szerinti mennyiséget a tészta közepére az eperből. Illesszük össze a tészta-négyzetünk két szemben lévő sarkát, majd óvatosan illesszük hozzá a tészta alsó sarkát is, úgy, hogy egy pici eper kilátszódjon a borítékból. Vigyázzunk, ne legyen túl sok a töltelék, mert kifolyhat sütés közben! Óvatosan, az ujjainkkal nyomkodjuk össze az illesztéseket, majd kenjük meg a tésztát felvert tojással, végül pedig helyezzük rá a szívecskét. Egy éles késsel irdaljuk be a boríték széleit, hogy mutatósabb legyen a kész sütemény. Vékonyan szórjuk meg kristálycukorral és süssük 15 percig, 190 fokra előmelegített sütőben.  Tálaljuk hidegen, tejszínhabbal díszítve.

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/