Ezért ne dobd ki az almahéjat!

2019. május 20.

Megszámolni sem tudod, hány almát hámoztál már meg életedben azért, hogy a gyerekek is megegyék a gyümölcsöt? És nálad is mindig a szemétben végzi a fodrosan kunkorodó almahéj? Cikkünk elolvasása után garantáljuk, hogy más szemmel fogsz rá nézni! Így használhatod fel könnyedén!

Az alma az a gyümölcs, ami minden évszakban kapható. Sok fajtája létezik, van édesebb, savanykásabb, kásásabb és ropogósabb. Tudtad, hogy az eddig mindig kidobásra ítélt almahéjból készíthetsz akár ízletes csipszet, szörpöt, de még pakolást is? Ötleteink segítenek, hogy kreatívan és eredményesen használd fel.

Édes almacsipszek

A fahéjas-karamelles csipszek jól jöhetnek, amikor éppen valami édességre vágysz. Negyedóra alatt elkészül. Egy mélyebb tálban keverj el 2 kanál barna cukrot, egy kiskanál lisztet és fél kiskanál fahéjat. Az almahéjakat szórd a tálba és alaposan keverd össze a cukros-fahéjas-lisztes keverékkel úgy, hogy az ráragadjon. A sütőt melegítsd fel 200 °C-ra. A fahéjas almahéjakat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Nagyjából háromnegyed óráig süsd, amíg ropogós nem lesz. Sütés közben néhányszor forgasd át a héjakat, hogy minden oldalról jól átsüljenek.

Almatea

Az almahéjból készült tea nyugtató és relaxáló hatású, ezért lefekvés előtt egy órával javasolt a fogyasztása. Különleges élményt nyújt a lakásban az almahéj és fahéj főzése közben szétáradó kellemes illat.

Így készítheted el: három darab alma héjára önts három bögre vizet. Adj hozzá egy csipetnyi fahéjat, szegfűszeget, forrald fel és főzd 10 percig. Ezután szűrd le a teát, 5-10 percig hagyd hűlni és ízesítsd egy kiskanálnyi mézzel. Egy citromkarikával is díszítheted.

Almaszörp

Az almahéjakat tedd egy mélyebb fazékba és öntsd fel vízzel. Forrald fel, majd takaréklángon főzd teljesen puhára. Ezután sűrű lyukú szitán, vagy vászonruhán egy másik edénybe szűrd le a héjakat. Két liter folyadékhoz fél kiló cukorra lesz szükséged. A leszűrt folyadékot forrald fel és olvaszd fel benne a cukrot. Forrald fel újra, majd vedd le a hőmérsékletet úgy, hogy a folyadék forrásban maradjon és addig főzd, amíg a szörp besűrűsödik. A kész almaszörpöt töltsd üvegekbe és még 20 percig dunsztold.

Almahéj smoothie-ba és kalácsba

Előfordulhat, hogy a megmaradt almahéjakat nem tudod rögtön felhasználni. Ilyenkor tedd őket a fagyasztóba. Egy későbbi alkalommal felhasználhatod smoothie-ba, vagy kalácsokba.

Almahéj-pakolás

A legtöbb vitamin közvetlenül az alma héja alatt rejtőzik. Használd ki ezt a bőröd javára!  A héjakat helyezd a megtisztított bőrére úgy, hogy a héj belső része érintkezzen az arcbőröddel. Ezt a pakolást hagyd 20 percig az arcodon. Ezalatt olvashatsz, zenét hallgathatsz, vagy egyszerűen csak pihenhetsz. Az alma nyugtatja a bőrt, felfrissíti, összehúzza a pórusokat és enyhíti az akne tüneteit, méghozzá természetes összetevőkkel.

Arcvíz almahéjból

Az almahéjból készült arcvíznek is hasonló hatása van, mint a pakolásnak. Az almahéjakra önts forrásban levő vizet és hagyd állni fél óráig. Egy kiskanálnyi almaecetet is hozzáadhatsz. Az arcvizet vidd fel egy arctisztító párnára és reggel, este ezzel tisztítsd az arcbőrödet.

Próbáld ki valamelyiket!

Kommentben írd meg a saját praktikád!