Június 1-jén a tejet ünnepeljük világszerte!

2019. június 1.

Június 1-je: A tej világnapja. A fiatalabbak még emlékezhetnek a korabeli reklámra: “A tej élet, erő, egészség!” Bizony így van ez, még ha az utóbbi időben nem is ennyire jó a tej sajtója. Mikor volna alkalmasabb időpont, hogy beszéljünk a tejről, annak jótékony hatásairól, ha nem éppen most, a tej világnapján? 

Forrás: pinterest

Tejet a gyereknek!

A szakirodalomhoz fordulva kiderül: a tej és a belőle készült tejtermékek főleg a fejlődő szervezet szempontjából döntő fontosságúak. A tehéntej zsírjában megtalálhatók ugyanis azok a kis szénatomszámú zsírok, melyek növekedési faktort tartalmaznak, ezért gyerekeknek a minél magasabb zsírtartalmú (3,6/2,8%) tej fogyasztása javasolt. Ráadásul minél nagyobb mennyiségben.

Mi van még a tejben?

A tejben ezenkívül fehérje, tejcukor, vitaminok, víz és ásványi sók: kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas, fluor is van. Az erős csontváz felépítéséhez és a csonttömeg fenntartásához a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen, hiszen a maximális csonttömeget fiatalkorban kell kialakítani. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75%-át a tej és tejtermékek fedezik. A tej kalciumtartalma csökkenti a fogzománc oldhatóságát is.

Mennyi tejet igyunk?

Napi két deciliter tej fedezi a napi ajánlott tápanyagszükséglet jelentős hányadát. A fejlődő szervezet fehérjeigénye még nagy, és fél liter tejben több fehérje van, mint két tojásban. Ez csaknem annyi, mint például 10 dekagramm marhahúsban. A fehérjék a szervezet legfontosabb építőanyagait, az aminosavakat szolgáltatják, a kórokozók elleni védelmet az immunfehérjék garantálják. A tej cukortartalma gyorsan hasznosítható energiát biztosít, a tejzsír pedig hozzájárul a tej tápértékéhez. A többféle vitamin és ásványi só a sejtszintű működés zavartalanságát biztosítja. És persze a tej víztartalma révén felelős a szervezet hidratálásáért.

Forrás: Házipatika

Milyen jótékony hatásai vannak még a tejnek?

Vérnyomáscsökkentő hatással is bír, ez annak köszönhető, hogy háromszor annyi kálium található benne, mint nátrium. Figyelemreméltó még szeléntartalma, amely ugyan nem túlzottan magas, de felszívódása majdnem tökéletes, így antioxidáns tulajdonsága sem elhanyagolható.

Mi tej, és mi nem az

Vannak olyan termékek is, amik tejnek látszanak, de a gyártójuk sem nevezi tejnek, valamilyen más nevet kaptak. Törvény szabályozza ugyanis, hogy mit lehet tejnek nevezni.

A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy “tej”, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. A tejnek nem nevezhető élelmiszeripari, tejipari termékeket tehát az különbözteti meg a valódi tejtől, hogy ezek író, savó, vagy egyéb, a tejgyártás során keletkezett melléktermékek felhasználásával készültek, a tejen kívül mást is tartalmaznak. Ezek is ihatók és kedvelhetők, akár jóízűek is lehetnek, de a vásárlónak tudnia kell, hogy az ilyen termékeknek a tápanyag-, vitamin-, kalcium- és fehérjetartalma nem ugyanaz, mint a tejé. /Forrás: Házipatika, Napidoktor/

 

Mi, a Tescónál 85 féle tejjel és tejitallal raktuk meg polcainkat, amik a legkülönfélébb igényeket is kielégítik. IDE kattintva mind megtekinhető! Ráadásul ehhez a naphoz is kapcsolódóan több tejet akciós áron kínálunk!

Persze, ez nem csupán a Tej világnapján van így, hanem egész évben!