Élen az élelmiszermentésben: Prágából jelentjük

2019. június 6.

Az üzleti, kormányzati és nonprofit szférából is rengetegen voltak kíváncsiak a Prágában megrendezett IV. Közép-európai Élelmiszer-pazarlás Elleni Konferenciánkra. Csak együtt, összefogva küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen, a cél pedig az, hogy 2030-ra megfelezzük a világszinten kidobott élelmiszer mennyiségét és kevesebb legyen a csomagolási hulladék is – mondta el Matt a konferencián. 

Immár 4. alkalommal, épp a környezetvédelmi világnapon rendeztük meg Közép-Európai Élelmiszer-pazarlás Elleni Konferenciánkat, ezúttal Prágában. A rendezvényre Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról is sokan érkeztek.

„Az élelmiszerpazarlás túl nagy probléma ahhoz, hogy egy vállalat egyedül, csak maga küzdjön ellene. Ezért nyomatékosan kérjük az élelmiszeripar szereplőit, hogy fogjunk össze és együttes erővel felezzük meg a globális élelmiszer-hulladék mennyiséget 2030-ra. Emellett arra is biztatjuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk és ők is tegyék közzé az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos adataikat.” – kérte Matt a rendezvényen. Arról is beszélt, hogy szerinte minden élelmiszercégnek transzparensnek kell lennie azt illetően, hogy mennyi élelmiszert pazarol működése során, mert így sikerülhet megoldást találni a problémára.

Az élelmiszer-pazarlás egyre nagyobb probléma. Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezetének becslése szerint a világon előállított élelmiszermennyiség mintegy harmada kerül a kukába. Ez nemcsak élelmezésügyi szempontból probléma, hanem a környezetet is nagymértékben terheli.

Tudtátok, hogy az élelmiszer-pazarlás az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki? Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, Kína és az USA után a harmadik legnagyobb szennyező lenne a sorban! Az élelmiszer-pazarlás évente négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a repülők összesen.

Mi, a Tescónál sokat teszünk ennek megfékezéséért. 896 közép-európai áruházunkból 747-ben már működik az élelmiszermentés, így a helyi élelmiszerbankokkal, valamint partnerszervezeteikkel együttműködve tavaly 13 737 tonna élelmiszer-felesleget mentettünk meg a kidobástól, amely 32,5 millió adag ételnek felel meg. 2020-ra szeretnénk az összes közép-európai áruházunkat felkészíteni arra, hogy jótékony célra adományozzák az élelmiszer-felesleget.

Ami mérhető, az kezelhető – így 2017 óta minden évben közzé tesszük az élelmiszer-hulladék jelentésünket. Ezekből jól látható, hogy   itthon két év alatt 43 százalékkal csökkentettük az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és több mint 14 000 tonna élelmiszert adományoztunk rászorulóknak. Régiós szinten már az első évben 25%-os, mostanra pedig a 2016/17-es üzleti évhez képest 47%-os csökkenést értünk el!

És ez még nem minden! Mi nemcsak az élelmiszermentéssel, hanem az élelmiszerek csomagolásából származó hulladék visszaszorításával is igyekszünk csökkenteni a környezeti terhelést. Ezért 2025-re az összes sajátmárkás termékünk csomagolását 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tesszük. Ezzel párhuzamosan – már jövőre – eltávolítjuk a nehezen újrahasznosítható anyagokat sajátmárkás termékeinek csomagolásából.

A konferencián résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy a kitűzött cél eléréséhez elengedhetetlen, hogy az élelmiszeripar összes szereplője összefogjon, és a vásárlókat is bevonva együttes erővel tegyünk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért, illetve az élelmiszerellátási lánc hatékonyabbá tételéért.

Köszönjük, hogy ti is támogatjátok célkitűzéseinket!

Ne hagyjuk a jövőben sem, hogy akár csak egy falat étel kárba vesszen!

Számítunk rátok!