Pünkösdöt és a nyár kezdetét is ünnepeljük a hosszú hétvégén

2019. június 8.

A Húsvétot követő 50. napon ünnepli a katolikus egyház a Pünkösdöt, a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját. Ezzel zárul a húsvéti ünnepkör. A pünkösdi búcsúk között kiemelkedik a csíksomlyói, ahová magyarok százezrei zarándokolnak el évről évre. Pünkösdhöz számos népszokás és hagyomány is kapcsolódik. Azt tartják, ha ezen a napon szép az idő, akkor jó lesz a szőlőtermés. Itt az első igazi nyári hétvége, ráadásul hosszú! Programok sokasága vár minket, hoztunk nektek egy kis ízelítőt!

Holloko.hu

Pünkösdölésre és várjátékokra is várják a Hollókőre látogatókat ezekben a napokban. Az Ófaluban megelevenednek a régi pünkösdi népszokások. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, ahol népi ügyességi feladatokat kell teljesíteni. Az udvarokban jókedv, táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a falu lakóit és látogatóit. A Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel Hollókő egyedülálló középkori várában, a vár előtti téren és a portyázó csapatoknak köszönhetően az Ófaluban is.

Holloko.hu

Indul a nyár a Balatonnál! Siófokon Pünkösdi fesztivált rendeznek, gyerekprogramokkal, koncertekkel. Már pénteken megkezdődtek az események, és az ünnepi hosszú hétvége minden napjára tartogatnak meglepetést.

Keszthelyen sportolással is ünneplik Pünkösdöt. Már 12. alkalommal rendezik meg a Keszthelyi Kilométerek futófesztivált. A kétnapos sporteseményre kétezer futót várnak. A Fő téren sportos és gasztroprogramok is vannak, szombat este pedig koncert is lesz. A háromnapos Pünkösdi Regatta is hagyományos program a Balatonnál, a vitorlások immár 38. alkalommal mérik össze tudásukat a nagyhajós túraversenyben, bízva a jó szélben.

Ti is a Balatonhoz készültök? Nemcsak a vizen, hanem a tóparton is ezernyi program vár! ITT összegyűjtötték a legjobbakat!

Mindenkit csalogat a szentendrei Skanzen! A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünneplik minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen.

skanzen.hu

Budapesten is számos program és fesztivál várja a látogatókat. A Tabánban például Családi fesztivált rendeznek. Még több program: ITT!

Vasárnap és hétfőn mi is ünneplünk, üzleteink zárva tartanak. Pünkösd hosszú hétvégéjéhez kapcsolódó nyitvatartásunk áruházanként itt található: https://tesco.hu/hello/unnepinyitvatartas/

Szép ünnepet, jó programokat és pihenést mindenkinek!