Maradék nélkül – most a zalaegerszegi Tescóban ismerkedtek az élelmiszermentéssel a táborlakók

2019. július 5.

Ismét megszervezte a “Maradék nélkül” nyári tábort diákoknak a  Nébih. Nyaralás közben a gyerekek érdekesen, játékosan tanultak az élelmiszer-pazarlás megelőzéséről és a környezetvédelemről. Akárcsak tavaly, idén is meglátogattak egy Tescót. Akkor Egerben, most Zalaegerszegen mutattuk be nekik, hogyan mentjük mi az élelmiszereket. Egy hangulatos videót is megnézhetsz, ami a tavalyi táborban készült, így nem nehéz elképzelni, miért sikerült felkelteni érdeklődésüket! 

Bérces Éva közösségi működési menedzserünk elmondta: “Örömmel fogadtuk vendégeinket, akik 3 órát töltöttek nálunk. A gyerekek megismerkedtek azzal, hogyan zajlik lépésről lépésre az élelmiszermentés. Elmeséltük nekik, a termékek rendelésétől az értékcsökkent áruk értékesítéséig mit teszünk azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemetesbe. Emellett a szelektív hulladékgyűjtésünket is bemutattuk.

Eljött hozzánk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnere, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének szakmai vezetője, Kardos T. Ádám is. Ő arról beszélt, mi történik a megmentett pékárukkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, miután csomagolva átadtuk nekik. Elmesélte, hogyan segítenek a tőlünk kapott élelmiszerekkel a nélkülözőknek.  Ádám több mint 20 éve dolgozik a hajléktalan ellátásban;  jó volt megtapasztalni, hogy a gyerekek tabuk nélkül mertek tőle kérdezni egy ennyire érzékeny, és a többség által csak felületesen ismert, ámde rendszerszintű problémáról.”

A házigazda, Szentes Melinda áruházvezetőnk a látogatás után azt mondta: “Nagy öröm volt számunkra, hogy az élelmiszermentés folyamat működtetését élőben is bemutathattuk. Nehéz helyzetben élő emberekkel életünk számos területén találkozunk. Fontos, hogy felismerjük, kinek és hogyan segíthetünk. A szükség legtöbbször közvetlen környezetünkben is jelentkezik, így nem árt, ha mindig nyitott szemmel és szívvel járnunk. Jó lehetőség cégünk ételmentő programja, hisz számos, nehéz helyzetben élő ember mindennapját könnyítjük meg. Szülőként is fontos számomra, hogy gyermekem is hasonló látásmódot képviseljen. Jó volt látni a táborozó gyerekek nyitottságát, akik nem egy problémaként, hanem egy lehetőségként tekintettek az ügyre, s biztos vagyok benne, velük együtt újabb támogatókat, „nagyköveteket” nyertünk.”

Dobj egy szívecskét te is, ha tetszett!