Borsóból egy sor! – Tudod, miért egyél többet belőle?

2019. augusztus 3.

Ismét egy csodás és egészséges zöldséget választottunk erre a hétvégére. A zöldborsó nemcsak tápláló, de kevés kalóriát tartalmaz és tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Meggyőztünk? Ha még nem, akkor jöjjenek a további tudnivalók a borsóról és persze 3 jó kis recept, amiket mind érdemes kipróbálni!

További érveink a zöldborsófogyasztás mellett:

  • nagyszerű folsav-forrás. Ez a B-komplex vitamin a sejteken belüli DNS-szintézishez szükséges. A terhesség idején bevitt folsav segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.
  • gazdag aszkorbinsavban (C-vitamin). 100 g borsóban 40 mcg C-vitamin van, ami a napi szükséglet 67%-át fedezi. A C-vitamin egy erős, természetes, vízben oldódó antioxidáns. A borsó erősíti a szervezet ellenálló-képességét a gyulladásokkal szemben.
  • fitoszterolokat, ezen belül leginkább béta-szitoszterolt is tartalmaz. Vagyis segíti alacsony szinten tartani a koleszterinszintet.
  • van benne  K-vitamin is. 100 g friss levélben 24,8 mcg K-vitamin van, ami 21%-a a napi ajánlott mennyiségnek. A K-vitaminnak nagy szerepe van a csont megerősítésben, egészslgesen tartásában, de agyi idegeknek is jót tesz.

Borsókrémleves mozzarellával

Hozzávalók:

  • 400 g borsó (fagyasztott)
  • 250 g mozzarella (vagy gouda)
  • 2 kanál olívaolaj
  • 400 ml víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kevés tengeri só
  • 1 kevés őrölt fekete bors
  • 1 kevés kakukkfű

Elkészítés: Tisztítsuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, és vágjuk apró darabokra. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a hagymát és fokhagymát. Mikor a hagymát üvegesre pároltuk, adjuk hozzá a borsót, és pároljuk át. Adjuk hozzá a vizet és főzzük össze a hozzávalókat. Szeleteljük fel a sajtot és adjuk hozzá a kész leveshez. Turmixoljuk a levest sima állagúra, majd fűszerezzük sóval, borssal és a kakukkfűvel.


Borsófőzelék tojással

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g borsó
  • 250 g burgonya
  • 1 darab tojás
  • 250 g tejföl
  • 1 kevés tengeri só
  • 1 kevés őrölt fekete bors
  • 1 kevés majoranna

Elkészítés: Tisztítsuk meg a hagymát és fokhagymát, majd vágjuk kis darabokra. Pároljuk üvegesre a hagymát egy serpenyőben, a felét rakjuk félre dekorációnak, a másik felét pedig süssük össze a fokhagymával. Mikor a hagyma átsült, adjuk hozzá a borsót és süssük őket össze. Tisztítsuk meg a burgonyát, vágjuk kisméretű kockákra, adjuk hozzá a borsóhoz és hagymához. Pároljuk együtt, amíg meg nem puhul minden hozzávaló. Ha ez kész, akkor turmixoljuk le az egészet, de maradjanak benne kisebb darabok. Fűszerezzük a tejfölt sóval, fekete borssal és majorannával, majd keverjük bele a főzelékbe. A kész ételt a tetején tojással és a félrerakott hagymából készített díszítéssel tálaljuk, ha pedig maradt egy kevés a fűszeres tejfölből, azt is adjuk hozzá.


Zöldborsós csirke

Hozzávalók:

  • 1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • 75 dkg csirkemellfilé
  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 csipet finomra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítés: A kicsontozott csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra. Tedd forró vajra és kevergetve süsd, míg ki nem fehéredik. Ekkor add hozzá a zöldborsót, öntsd fel a tejszínnel, ízesítsd kevés petrezselyem zölddel és fedő alatt, párold puhára. Amikor már majdnem puha, keverd hozzá a főtt rizst. Párold még néhány percig, majd forrón, reszelt sajttal meghintve tálald.

 

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/