Nappal szervezte a tábor életét, este dolgozott Anett, a Tesco Gyermektábor önkéntese

2019. augusztus 5.

Kapa és Pepe videójából már sokak számára ismerős lehet Simon Anett kolléganőnk arca, aki pénzügyi vezetőként dolgozik a Tescónál, és most 1 teljes hétig szervezte reggeltől estig a Tesco Gyermektábor életét, hogy minden flottul menjen. Régi, bakancslistás vágya volt, hogy önkéntesnek álljon, ami olyannyira megtetszett neki, hogy ősszel Balin óvodásokat tanít majd angolra. Azt mondja, a segítségnyújtás feltölti – amit mindenki észrevesz rajta.

Mióta és milyen munkakörben dolgozol nálunk?

Öt és fél éve vagyok tagja a Tescónak. Pénzügyi területen dolgozom, jelenleg a pénzügyi átalakítási program közép-európai vezetője vagyok. Szerencsésnek tartom magam, hogy egy klassz csapatot irányíthatok, tele elhivatott kollégával.

Honnan jött az ötlet, hogy 1 hétre felcseréld az irodai munkát és elmenj önkéntesnek a Tesco Gyermektáborba?

Már tavaly is megfogalmazódott bennem, hogy ott lenne a helyem, de aztán máshogy alakult. Aki ismer, az tudja, hogy a Tescónál minden tervezési, szervezési feladatban szeretek részt venni, élvezem, ha megismerhetek új területeket. Egy idő óta úgymond bakancslistás vágy is volt az önkéntes munka. Ezért idén már tudatosan szerveztem úgy az életem, hogy el tudjak menni a táborba segíteni. Amikor kiderült, hogy biztosan lesz gyerektábor, jeleztem Szigeti Barbi országos HR vezetőnek, hogy érdekel a lehetőség. Úgy alakítottam mindent, hogy végig ott is tudjak lenni, de a csapatom is számíthatott rám.

Mi volt a feladatod a táborban?

Én voltam a mindenes, vagy ahogy a gyerekek sokszor emlegettek, a telefonos néni. 🙂 A Tesco részéről én voltam végig jelen a táborban, Szantner-Schulz Gabi HR menedzser munkáját segítettem. Logisztika, szervezés, problémamegoldás. A munkám is hasonló – nagyon jó volt ezt mást területen is kamatoztatni. Reggel 7-től este 9-ig szinte valamennyi szervezési feladatban részt vettem. (Közben pedig ámulva figyeltem a waldorfos nevelők munkáját.) A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy én tartottam a kapcsolatot a nevelőkkel, mindenféle ügyes-bajos dolgot, felmerülő problémát intéztem, hogy a gyerekek zavartalanul nyaralhassanak – közel 200 gyermek esetén bőven volt feladat. Emellett a szülőkkel is kapcsolatban voltam és a tábor facebook csoportjába fotókat is készítettem, hogy a szülők se aggódjanak otthon. Este pedig igyekeztem átnézni a munkahelyi leveleket, mert természetesen az irodában az élet nem állt meg, míg én távol voltam. 🙂

1 hét önkénteskedés és mellette a napi munka – nem lehetett egyszerű…

Azt már az elején le kell szögeznem, nem gondoltam volna, hogy ennyire intenzív lesz az egy hét. Ennek ellenére vagy ezzel együtt nem éreztem a fáradtságot a végén, inkább energiával töltött fel. Valószínűleg azért, mert teljesen kizökkentett a napi rutinból. Ezt a tábor utáni első munkanapomon, egy videós megbeszélésen is észrevették rajtam a kollégáim. Nevetve kérdezték, hogy mi történt, miért sugárzom ennyire – én pedig büszkén számoltam be az élményeimről.

Akkor mesélj nekünk is az élményeidről! 🙂

Nagyon jó érzés volt megtapasztalni a gyerekek önfeledt örömét. Hogy milyen sokat jelentett nekik ez az 1 hét. Kicsit beleláttam más emberek sorsába – ez rendesen ki is mozdított a komfortzónámból. Megismerkedtem olyan gyerekekkel, akik 5-en vannak testvérek és most először, a Tesco segítségével láthatták először a Balatont, na ez tényleg kézzel fogható segítség. A legemlékezetesebb pillanat pedig az volt számomra, amikor búcsúzásnál az egyik kisfiú egy rajzot adott át, amit nekem készített – ez könnyekig meghatott. Rengeteg jó élményt hoztam el magammal, szívmelengető visszajelzéseket kaptunk, ami sokáig elkísér.

Mit mondanál azoknak, akik még csak kacérkodnak az önkénteskedéssel?

Bátran vágjanak bele, mert csak többek lesznek tőle! Számomra valódi lelki örömet jelent, hogy tehetek másokért és az, hogy így mekkora változást tudok elérni. A munkámban sokszor hónapokig dolgozunk a sikerérét, itt pedig szinte azonnal jönnek a pozitív visszajelzések, ami óriási energiával tölt fel. Valamint azt is vallom, hogy önismereti szempontból se utolsó egy ilyen tapasztalás. Ősztől pedig itt az újabb lehetőség, hogy bárki kipróbálhassa az önkéntes munkát, és mi lehessünk az ország legnagyobb önkéntes csapata! Szeptember 5-én indul a Munkatársi Önkéntes program, idén már az ország minden szegletéből várja a Tesco a lelkes kollégákat, akik tenni akarnak a környezetükben élőkért.

Úgy tudjuk, te sem állsz meg, újabb önkéntes munka után néztél!

Igen, nagy tervem, hogy szeptembertől közel 1 hónapra Balira látogatok. Óvodásokat tanítok majd angolra és persze igyekszem mindenben segíteni nekik. Úgy érzem, nagyon szerencsés helyzetben vagyok, szeretnék valamit visszaadni a világnak abból a sok jóból, ami nekem jutott. A családom nagyon örül neki, támogat benne. Kicsit ugyan féltenek, de tudják, hogy talpraesett vagyok, megoldom a dolgokat. Büszkék is rám, hogy ezt így meg merem lépni.

Az utolsó kérdés a tiéd! 🙂

Köszönöm, engem az érdekel a legjobban, hogy jövőre is lesz lehetőség a Tesco Gyermektáborban önkénteskedni? A választ pedig Szantner-Schulz Gabitól várom! 🙂