Eheti sztárunk: a füge!

2019. augusztus 11.

A füge az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is csábító! Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Bármelyik nagyon finom, és néha érdemes kísérletezgetni vele. Nem csak az íze miatt szeretjük: csupa jót tesz nekünk! Három receptünk főszereplője ezen a hétvégén ez a harang formájú, ráncos bőrű finomság. A füge.

Mi van benne? Ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak.

Miért jó ez nekünk? Kordában tartja az inzulinszintünket, azaz még a cukorbetegeknek is jót tesz. Segít a fogyásban értékes rostjain keresztül. Jó a torokfájásra és a csontokra is jól hat.

Tipp: Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: enyhíti, vagy meg is szünteti a torokfájást.


Füge chutney

Hozzávalók:

  • 2 dl vörösbor
  • 5 kanál barna cukor
  • 2 kk keményítő
  • 50 dkg füge

Elkészítés: A fügét kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot (vigyázni kell, hogy meg ne égjen). Hozzáöntjük a bort és összeforraljuk, majd hozzáadjuk a fügét is. Pár perc alatt összefőzzük. A keményítőt egy kis tálkában, egy evőkanál vízzel csomómentesre elkeverjük, majd apránként hozzáadunk egy keveset a meleg fügeléből. Ezt visszaöntjük a többi fügéhez és pár perc alatt besűrítjük. Alaposan leturmixoljuk és mehet is a grillezett zöldségek, vagy húsok mellé.


Fügelekvár

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 1 darab citrom
  • 20 dkg áfonya
  • 1 ág rozmaring
  • 1 kg füge

Elkészítés: A fügéket megmossuk, szárait levágjuk, majd négy-négy gerezdre felvágjuk őket. Egy lábasba szórjuk a fügeszeleteket és az áfonyát. Beletesszük a citromhéjat, majd hozzáadjuk a cukrot és rozmaringot. Felöntjük vízzel, felforraljuk és 35 perc alatt, puhára főzzük. Botturmixszal pürézzük, vagy szűrőn átnyomjuk. További 10-15 percig, sűrű lekvárrá főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük.


Füge krémleves

 

Hozzávalók:

  • 5 dkg liszt
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 20 dkg füge
  • 2 dl feketeribizlilé

Elkészítés: A fügéket felaprítjuk és a cukorral együtt, felrakjuk főni. Adunk hozzá fekete ribizlilevet és fűszereket. Ha szétfőtt a gyümölcs, akkor tejszínes habarással sűrítjük és alaposan leturmixoljuk. Még egyszer kiforraljuk és megvárjuk, míg kihűl. Hidegen fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

További receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/